Električni automobili uzrokovali pad prodaje goriva u Norveškoj

Električni automobili uzrokovali pad prodaje goriva u Norveškoj

Naftna industrija u Norveškoj trpi prve posljedice rasta udjela električnih automobila na cestama ove skandinavske države.

Prodaja nafte u Norveškoj je pala prvi put od 2014. godine. Prodaja benzina je pala za 2,9 posto, a prodaja dizela za 2,7 posto. Ovo je prvi put da je prodaja goriva pala nakon masovnog ulaska električnih automobila u Norvešku.

Udio novih električnih automobila u Norveškoj prvi put je prošle godine prešao 50 posto u odnosnu na nova konvencionalna vozila koja se kreću uz pomoć fosilnih goriva.

Norveška je tako potvrdila lidersku poziciju na tržištu nove industrije električnih automobila. Štaviše, tržište fosilnih goriva u skandinavskoj državi počinje da osjeća posljedice ovog nezustavljivog trenda.

Da sve bude zanimljivije, Norveška je 12. najveća izvoznic anafte na svijetu i prva izvoznica nafte u Evropi i svoje bogatstvo u dobrom dijelu može zahvaliti upravo crnom zlatu. ipak, Norveška je odlučila krenuti putem progresa, napuštajući fosilna goriva i pokazujući ostatku svijeta kako budućnost može izgledati.

U cjelokupnom udjelu automobila u Norveškoj, električna auta čine deset posto, pa je jasno da je potpuna zamjena “običnih auta” još daleko.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu