Elektroprenos BiH uskoro u punom kapacitetu

Elektroprenos BiH uskoro u punom kapacitetu

Predstavnici Evropske komisije prepoznali su napore koje bh. entitetske vlade, premijeri i resorni ministri poduzimaju na konačnom uspostavljanju kapaciteta jedne bitne kompanije kakav je Elektroprenos BiH, izjavio je za Fenu federalni premijer Nermin Nikšić. On je jučer u Briselu učestvovao na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije na kojem je bilo riječi o razvoju kompanije Elektroprenos BiH i

Predstavnici Evropske komisije prepoznali su napore koje bh. entitetske vlade, premijeri i resorni ministri poduzimaju na konačnom uspostavljanju kapaciteta jedne bitne kompanije kakav je Elektroprenos BiH, izjavio je za Fenu federalni premijer Nermin Nikšić.

On je jučer u Briselu učestvovao na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije na kojem je bilo riječi o razvoju kompanije Elektroprenos BiH i o poziciji BiH u kontekstu ugovora o Energetskoj zajednici za jugoistočnu Evropu.

Premijer Nikšić je izrazio zadovoljstvo rezultatima sastanka dodajući da su se postignuti i određeni dogovori.

“Dogovorili smo se i o nekim konkretnim stvarima i rokovima, a to je da ćemo do kraja februara završiti imenovanje Uprave, zatim da ćemo završiti pitanja usvajanja finansijskih planova jer smo na posljednjoj Skupštini usvojili te planove za period od 2007. do 2011 godine, odnosno da ćemo to uraditi za 2012. i za 2013. naravno u zakonskim rokovima do kraja šestog mjeseca”, kazao je Nikšić.

“Praktično, raspored akumuliranog prihoda Elektroprenosa bit će moguć onda kada se bude usvojio zakon, s tim što smo iskazali spremnost i dogovor da to neće biti više od sto miliona KM, a da će ostatak, nešto više od 200 miliona biti upotrebljen za investicije onako kako bude predviđeno planom investiranja”, dodao je Nikšić.

Eksperti Evropske komisije su, po njegovim riječima, dobrodošli u procesu same izrade investicionih planova i dogovoreno je da im se do 10. februara dostavi nacrt investicionog programa, a da će oni do kraja februara iskazati svoje stavove u vezi s time, kako bi se moglo u redovnoj proceduri ići dalje sa usvajanjem novih investicionih planova.

Govoreći o iskoraku koji je u posljednje vrijeme napravljen u jačanju i funkcioniranju Elektroprenosa BiH u punom kapacitetu, Nikšić je podsjetio da je na posljednjoj Skupštini data saglasnost za imenovanje generalnog direktora, ovih dana je okončana procedura u vezi novih članova Upravnog odbora, raspisan je konkurs za članove Uprave, te date smjernice na Skupštini za izradu investicionih planova.

“I ovaj sastanak je potvrdio da nismo neozbiljno ušli u ovaj proces i da nam nije bio isključivi cilj, kako su to pokušavali predstaviti predstavnici pojedinih medija, da uzmemo novac od Elektroprenosa i potrošimo ga u krpljenju rupa u budžetima entiteta”, naglasio je Nikšić.

Sastanku su osim Nikšića prisustvovali predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i resorni državni i entitetski ministri, te generalni direktor Elektroprenosa BiH.

(FENA)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu