Elektroprivreda BiH izgubila milion eura

Elektroprivreda BiH izgubila milion eura

Zbog nepoštivanja rokova i neispunjavanja preuzetih obaveza Elektroprivreda BiH izgubila je milion eura granta od Evropske komisije. Novac je trebao biti iskorišten za gradnju vjetroparka Podveležje. Umjesto bespovratnih sredstava Elektroprivreda BiH sada traži kreditna sredstva. Iz Elektroprivrede BiH predočili su niz razloga zbog kojih, kako tvrde, nisu bili u mogućnosti iskoristiti milion eura doniranih od EK. Među ostalim, to

Zbog nepoštivanja rokova i neispunjavanja preuzetih obaveza Elektroprivreda BiH izgubila je milion eura granta od Evropske komisije.

Novac je trebao biti iskorišten za gradnju vjetroparka Podveležje. Umjesto bespovratnih sredstava Elektroprivreda BiH sada traži kreditna sredstva. Iz Elektroprivrede BiH predočili su niz razloga zbog kojih, kako tvrde, nisu bili u mogućnosti iskoristiti milion eura doniranih od EK. Među ostalim, to su nedostatak urbanističke i građevinske dozvole, zatim dozvole Elektroprijenosa i Nezavisnog operator sistema u BiH (NOS) za priključenje na mrežu energetskog sistema, javila je Federalna televizija.

Bez priključenja bi izgrađena vjetroturbina, tvrde, bila neupotrebljiva. Nejasno je zašto je Elektroprivreda BiH čekala više od dvije godine da pribavi neophodnu dokumentaciju i tako prekoračila čak i dodatne rokove koje je postavila EK.

“Praviti samo jednu turbinu a čekati na ostale je jako skupo. Oni su davali nekih 30 % vrijednosti za jednu vjetroturbinu, a da bi iskoristili milion eura od EK elektroprivreda je trebala da potroši dodatnih sedam do osam miliona eura što bi bilo vrlo neisplativo. Osim toga, nemamo ni dozvolu za priključenje na sistem”, rekao je direktor za kapitalna ulaganja Elektroprivrede Amil Kamenica.

Bivši direktor tvrdi da je i urbanistička dozvola postojala, te da je u Elektroprivredu stigla 31. maja 2011. godine. Upitno je i zašto nova Uprava nije ranije pokrenula pregovore sa Elektroprijenosom.

“Mogu reći da je tek u januaru ove godine smo dobili od NOS-a i Elektroprenosa uslove za izradu studije priključenja i na osnovu nje će se od dobiti dozovala za priključenje”, kazao je Kamenica.

Bivši generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić smatra da nova uprava nije nastavila stari projekat i olakšala posao iz političkih razloga, jer novoj politici nije odgovaralo da se napravi projekat koji nije isključivo njihov. Osim toga, Elektroprivreda BiH sada, za isti projekat traži zaduženje od 65 miliona eura.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH, zbog brojnih nedostaka u sporazumu o zaduženju Elektroprivrede BiH, nije dalo saglasnost na taj dokument koji su trebali potpisati ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar finansija BiH Nikola Å pirić.

(klix.ba)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu