Elektroprivreda BiH otvorila besplatnu punionicu za električna vozila

Elektroprivreda BiH otvorila besplatnu punionicu za električna vozila

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine besplatno je na raspolaganje stavila punionicu za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, u želji da širi priču o vozilima na alternativna goriva koja imaju brojne prednosti.

To preduzeće je za početak počelo koristiti dva električna vozila koja su predstavili danas u okviru trodnevnog sajma energetike Energa, u sklopu konferencijskog dijela Dani Elektroprivrede BiH.

Iako takav automobil košta znatno više, npr. ako je dizel 50.000 KM, električni je više od 90.000 KM, u ime EPBiH
– Sektora za strateški razvoj, Adnan Bosović je kazao da je ovakve automobile znatno jeftinije održavati, a da na 100.000 kilometara troše do dvije KM električne energije.

– Cijena će svakako padati masovnom proizvodnjom, ali za početak sve razvijene zemlje, pa i susjedna Hrvatska, uvele su poticaje za ovakve automobile, jer su prepoznale prednosti – rekao je Bosović, te naglasio da sve elektroprivrede Evrope vide sektor transporta kao novo tržište.

Pojasnio je da postoje tri vrste punjenja koje podržava gotovo svaki električni automobil.

Prvi je tokom noći, putem kućne utičnice, drugi, kakav je i ispred Direkcije Elektroprivrede BiH, je srednje brzi punjač putem kojeg se automobil puni nekoliko sati, a treći je ultra brzi način koji automobl puni za 20-ak minuta.

– Ovo su automobili budućnosti i u svijetu je njihova zastupljenost svake godine duplo veća – dodao je Bosović.

Rekao je da će punionica koju je Elektroprivreda BiH stavila na raspolaganje besplatno biti dostupna do daljnjeg, u promotivne svrhe.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu