Elektroprivreda BiH ove godine kreće u realizaciju tri velika projekta

Elektroprivreda BiH ove godine kreće u realizaciju tri velika projekta

Elektroprivreda BiH predstavila je tri velika projekta na Međunarodnom sajmu energije, industrije i rudarstva u Tuzli ENERGA 2014. Radi se o projektu TE Tuzla Blok 7, HE Vranduk i VE Podveležje. Najveće interesovanje prisutnih izazvao je projekat izgradnje bloka 7 u TE Tuzla koji će prema riječima Elvedina Grabovice, prvog čovjeka Elektroprivrede BiH biti prilika za angažman

Elektroprivreda BiH predstavila je tri velika projekta na Međunarodnom sajmu energije, industrije i rudarstva u Tuzli ENERGA 2014. Radi se o projektu TE Tuzla Blok 7, HE Vranduk i VE Podveležje.

Najveće interesovanje prisutnih izazvao je projekat izgradnje bloka 7 u TE Tuzla koji će prema riječima Elvedina Grabovice, prvog čovjeka Elektroprivrede BiH biti prilika za angažman domaćih kompanija, proizvođača i građevinske operative.

Grabovica je istakao kako će u izgradnji bloka 7 domaće kompanije učestvovati sa oko 30 posto, jer su u rekonstrukcijama blokova u termoelektranama “Tuzla” i “Kakanj” dokazale svoju stručnost i konkurentnost.

“To su značajne reference za učešće u realizaciji zahtjevnog projekta kakav je Blok 7”, naglasio je Grabovica.

Pojasnio je da se na međunarodni poziv za predkvalifikacije za ovaj projekat kako je već poznato javilo 12 kompanija, nakon čega su tri kompanije ušle u uži izbor. Kako smo već pisali, radi se o kompanijama Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan i China Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong
Electric Power Design Institute.

Prilikom procedure otvaranja ponuda ustanovljeno je da je validnu ponudu dostavila kompanija Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute.

Umjesto ponude, firma Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan dostavila je izjavu u kojoj navodi  da zbog političke situacije u BiH, nije u poziciji da obezbjedi vlastito učešće u finansiranju i da saglasno tome nije u mogućnosti da dostavi konačnu ponudu.

Midheta Kurspahić, glasnogovornica Elektroprivrede BiH je potvrdila kako je Izvještaj o pristigloj ponudi već dostavljen Vladi Federacije, čeka se njeno izjašnjenje, stav Parlamenta, a konačnu odluku o izboru partnera donijet će Skupština Elektroprivrede BiH koja je zakazana za 26. juni ove godine.

Grabovica je u izjavi za portal eKapija.ba kazao kako se privode i aktivnosti i na realizaciji još dva veoma važna projekta za Elektroprivredu BiH, a čije aktivnosti će krenuti ove godine.

“U augustu očekujem potpisivanje ugovora za HE Vranduk, a već u septembru za VE Podveležje. Procijenjena vrijednost projekat je oko 1,8 milijardi KM”, istakao je Grabovica.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply