Elektroprivreda HZ HB i HEP potpisali sporazum o saradnji – U planu ulaganja u obnovljive izvore energije

Elektroprivreda HZ HB i HEP potpisali sporazum o saradnji – U planu ulaganja u obnovljive izvore energije

Dugogodišnja saradnju između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZ HB) nastavljena je i jučerašnjim potpisivanjem Sporazuma o poslovnoj saradnji između ova dva preduzeća u Zagrebu. Sporazum su potpisali predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić i generalni direktor EPHZHB-a Marinko Gilja, navodi se na zvaničnom sajtu EP HZ HB.

Tim Sporazumom poboljšava se saradnja, podiže poslovna učinkovitost obje tvrtke. Preduzeća će poslovno sarađivati u realizaciji infrastrukturnih projekata iz područja energetike s ciljem podizanja kapaciteta i standarda postojećih i novih energetskih kapaciteta, učinkovitijeg funkcioniranja nacionalnih tržišta i javnih usluga, poticanja energetske učinkovitosti, a posebno zaštite okoliša.

Ove tvrtke će prema Sporazumu zajednički realizirati projekte izgradnje obnovljivih izvora energije s fokusom na hidroelektrane, vjetroelektrane i sunčane elektrane, kao i saradnju na CHE Čapljina.

Isto tako sarađivat će pri kupoprodaji električne energije i pomoćnih usluga sistema na regionalnom tržištu, a nastavit će daljnji razvoj i saradnju na provedbi programske aplikacije Billing.

U razvoju i planiranju distribucijske mreže uvođenjem novih naprednih brojila razmijenit će iskustva i znanja, saopšteno je iz EP HZ HB.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply