“Elektroprivreda RS” i “RWE” porpisali Ugovor o strateškom partnerstvu za HES Gornja Drina

Ugovor o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine (HES gornja Drina) potpisali su danas u Banjoj Luci predstavnici “žElektroprivrede RS” i njemačke kompanije RWE. RWE je jedini od ponuđača, među kojima su bili grčki “Public Power Corporation” i kineski “China International Water & Electric Corporation”, koji je ispunjavao uvjete

Ugovor o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine (HES gornja Drina) potpisali su danas u Banjoj Luci predstavnici “žElektroprivrede RS” i njemačke kompanije RWE.

RWE je jedini od ponuđača, među kojima su bili grčki “Public Power Corporation” i kineski “China International Water & Electric Corporation”, koji je
ispunjavao uvjete iz javnog poziva koji je još ranije raspisala Vlada RS-a  RS za HES gornja Drina.

Definiran je odnos od 60 posto za RWE, a 40 posto “Elektroprivreda RS” u zajedničkoj kompaniji, a riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana, Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci.

“žProjekti su instalirane snage 260 megavata, ukupne godišnje proizvodnje od 760 gigavat sati električne energije iz obnovljivih izvora, čija je orijentaciona investiciona vrijednost oko 460 miliona eura”, kazala je direktorica “žElektroprivrede RS” Branislava Milekić.

“žElektroprivreda RS” je u obavezi da uloži napore radi realizacije ovih projekata, a Milekić tvrdi da je značajan dio projektno-tehičke dokumentacije već završen, idejni projekt, studija izvodljivosti za Buk Bijelu i Foču, nacrt studije utjecaja na okolinu, kao i lokacijski uvjeti.

“žKada su u pitanju projekti Sutjeska i Paunci u toku je izrada idejnog projekta i studije izvodljivosti i studije utjecaja na okolinu”, kazala je Milekić.

Izrazila je zadovoljstvo odabirom njemačkog partnera za ovaj projekt, uz očekivanje da će RWE unaprijediti elektroenergetski sektor RS-u, na što su, nakon potpisivanja ugovora ukazali i predsjednik i premijer RS-a Milorad Dodik i Aleksandar Džombić.

Ambasadorica Njemačke Ulrike Maria Knotz istakla je da je budućnost u obnovljivoj energiji te da BiH u tom pogledu raspolaže velikim potencijalom.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević precizirao je da prva faza predviđa istraživanja, a početak izgradnje prve hidroelektrane Buk Bijela trebao bi uslijediti početkom septmebra 2014.godine.

On tvrdi da se u svemu vodilo računa o zaštiti životne sredine.

“Garancija da će sve ekološke pretpostavke biti ispunjene je izbor ovog strateškog partnera, koji radi u svim zemljama najbolje energetske projekte ispunjavanjem ekoloških uvjeta”, ustvrdio je Kovačević.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu