Emisija stakleničkih plinova u BiH smanjena za 17%

Emisija stakleničkih plinova u BiH smanjena za 17%

Bosna i Hercegovina, prema podacima Agencije za statistiku BiH, bilježi značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova u sektoru otpada.

U periodu od 2008. do 2015. godine stepen emisija smanjen je za oko 17%.

Prema podacima Eurostata, od 1990. do 2014. godine, emisije stakleničkih plinova u 28 zemalja članica EU-a smanjene su za 22,9%. Međunarodna zajednica postavila je opći cilj smanjenja globalnih emisija stakleničkih plinova kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena.

U skladu s tim, Evropska unija je u Strategiji Evropa 2020 definirala da se smanje emisije stakleničkih plinova za 20% do 2020. godine, a do 40% do 2030. godine u odnosu na stepen emisija iz 1990. godine. Svaka zemlja članica EU definirala je svoje ciljeve i prati njihovu realizaciju.

Agencija za statistiku BiH, kao glavni proizvođač zvanične statistike BiH, od 2008. godine, izračunava, u skladu s međunarodnim standardima, emisije stakleničkih plinova u sektoru otpada s ciljem da i Bosna i Hercegovina, kroz svoje planske i programske aktivnosti doprinosi ublažavanju posljedica klimatskih promjena, prenosi portal Faktor.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply