Emisije iz sektora industrije u EU pale za 4,5% u 2014. godini

Emisije iz sektora industrije u EU pale za 4,5% u 2014. godini

Emisije stakleničkih gasova iz industrijskih postrojenja i elektrana koje pokriva ETS (European Trading System) shema su pale za oko 4,5% u odnosu na 2013. godinu, pružajući još jedan dokaz da veza između ekonomskog rasta i rasta emisija je prekinuta. Evropska komisija objavila je danas najnovije razultate ETS podataka iz svojih registara i potvrđuje smanjenje emisija

Emisije stakleničkih gasova iz industrijskih postrojenja i elektrana koje pokriva ETS (European Trading System) shema su pale za oko 4,5% u odnosu na 2013. godinu, pružajući još jedan dokaz da veza između ekonomskog rasta i rasta emisija je prekinuta.

Evropska komisija objavila je danas najnovije razultate ETS podataka iz svojih registara i potvrđuje smanjenje emisija iz oko 11.000 registrovanih elektrana i industrijskih postrojenja koje je iznosilo 1.812 miliona tona ugljen dioksida u 2014. godini, što je smanjenje za oko 4,5% u odnosu na 2013. godinu.

“žNaše ekonomije se vraćaju u staze rasta, ali emisije se i dalje smanjuju”, izjavio je evropski komesar odgovoran za klimatske akcije i energetiku, Miguel Arias Cañete. “žOvo još jednom pokazuje da ekonomski rast i zaštita okoline mogu ići zajedno. Ovo šalje snžan signal uoči novih globalnih dogovora za klimatske akcije u Parizu ove godine.”

Ipak smanjenje emisija će donijeti dodatni višak u naknadama za ugljik. Najnoviji podaci pokazuju da je kumulativni suficit naknada za emisije smanjen sa 2,1 biliona eura na 2,07 biliona eura, u velikoj mjeri zbog obima naknada koje su smanjene za 400 miliona eura na aukciji u 2014. godini.

“žRecesija će i dalje imati uticaj na tržištu ugljika i zbog toga toplo pozdravljam ambiciozni politički dogovor o tržišnoj stabilnosti rezervi koje su Vijeće i Parlament donijeli nedavno”, rekao je Cañete.

Najnoviji podaci također pokazuju na odličnu usklađenost ETS sheme. Manje od 1% instalisanih postrojenja nisu predali svoje izvještaje o emisijama do 30. aprila 2015. godine. Ove istalacije su male i zajedno pokrivaju 0,5% emisija EU.

Ključni faktor je da od sada sve aviokompanije moraju da usklade svoje emisije sa ETS i da predaju svoje izvještaje za 2013. i 2014. godinu do kraja aprila ove godine. Neke kompanije su pokrenule pravne postupke zbog ove odluke, ali iz EU su izvjestili da su avioni odgovorni za 99% emisija iz sektora avijacije i da moraju biti obuhvaćeni ETS shemom. Sa do sada dostavljenim podacima EU raspolaže sa podacima aerodroma u EEA (European Economic Area) i emisije su iznosile 54,9 miliona tona ugljen dioksida za 2014. godinu, što je povećanje od 2,8% u odnosu na 2013. godinu.

Oliver Joy, potparol evropske asocijacije energije vjetra, izjavio je da ulaganje u obnovljive izvore energije igra veliku ulogu u smanjenju emisija, ali on je također naglasio da bez značajnih reformi u ETS shemi bi mogli zaustaviti ulaganja u niskougljenične tehnologije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu