Emisije ugljičnog dioksida rast će za trećinu do 2040. prema predviđanjima EIA-e

Emisije ugljičnog dioksida rast će za trećinu do 2040. prema predviđanjima EIA-e

Zemlje u razvoju nastavljaju se oslanjati na fosilna goriva

Američka EIA ( Energy Information Administration) je dostavila dugoročni pogled energije, u smislu generisanja, ponude i potražnje, te same cijene u njihovom godišnjem energetskom pregledu (Annual Energy Outlook -AEO). Ovaj pregled je baziran na modeliranoj proekciji mogućih dešavanja pod određenim pretpostavkama. EIA je objavila sažetak AEO 2016 i slučaj koji uključuje plan korištenja čiste energije i slučaj koji isključuje taj plan. Na slikama ispod možete vidjeti neke od predviđanja koje je EIA napravila, te u koliko vas interesuje više, možete saznati na: http://www.eia.gov/forecasts/ieo/emissions.cfm

figure_9-1

Američka EIA objavila je, kao rezultat ovog godišnjeg energetskog pregleda, da će globalne emisije ugljičnog dioksida iz energetskih izvora od 2012. do 2040. porasti za jednu trećinu. Za taj porast bit će uglavnom zaslužne zemlje izvan OECD-a, dakle zemlje u razvoju.

figure_9-5

Emisije iz OECD zemalja u kontinuiranom su padu i 2020. trebale bi iznositi 37% ukupnih globalnih emisija iz energetskih izvora. Zanimljivo je da ovaj energetski pregled EIA-e računa da OECD zemlje do 2040. neće značajnije smanjivati emisije, koje bi 2040. mogle iznositi 32% ukupnih globalnih emisija iz energetskih izvora. Očekuje se nastavak upotrebe fosilnih izvora a udio ugljena u energetskom miksu past će s 28% 2012. na 22% 2040., udio tekućih goriva s 33% na 30%, dok će udio prirodnog plina rasti s 23% na 26% do 2040.

figure_9-9

Bitno je naglasiti da je energetski sektor bio uvijek dinamičan, te će se bez sumnje znatno mijenjati u budućnosti. EIA je pokušala da napravi što objektivnija, pouzdanija i korisnija predviđanja. Međutim, predviđanja u AEO 2016 bi se trebala uzeti sa dozom opreznosti, jer su to predviđanja koja nisu u potpunosti sigurna, jer svaki model ima svoja ograničenja i pretpostavke.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply