Energetska efikasnost i FTM

Energetska efikasnost i FTM

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis u saradnji sa FTM doo iz Novog Travnika, lidera u proizvodnji PVC i aluminijske stolarije, pokreće novu oblast na portalu Energis.ba pod nazivom “žEnergetsko znanje”. Ova oblast će u toku narednih 12 mjeseci objavljivati najzanimljivine novosti, savjete i kalkulacije za uštedu u oblasti

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis u saradnji sa FTM doo iz Novog Travnika, lidera u proizvodnji PVC i aluminijske stolarije, pokreće novu oblast na portalu Energis.ba pod nazivom “žEnergetsko znanje”.

Ova oblast će u toku narednih 12 mjeseci objavljivati najzanimljivine novosti, savjete i kalkulacije za uštedu u oblasti napredne stolarije.

FTM doo Novi Travnik je osnovan 01.10.1997. te uspješno posluje vać 15 godina. Od samog osnutka FTM doo je odlučan da prati najmodernije trendove u oblasti PVC i ALU stolarije, te konstantno ulaže u modernizaciju proizvodnje kroz uvođenje novih postrojenja i softwerskih rješenja. FTM doo posebnu pažnju usmjerava u odabir sirovina i dobavljača tih sirovina, da bi bili sigurni da je njihov konačni proizvod ekološki prihvatljiv u fazi proizvodnje te da stvara značajne uštede sa krajnjeg korisnika proizvoda.

Iako je po svojoj prirodnoj geografskoj lokaciji orjentisan na tržište Srednje Bosne, FTM doo nastupa na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine koja pokriva 48% od ukupne prodaje kompanije, te pored centrale u Novom Travniku, kompanija ima i franžizu u Livnu. Ostalih 52% od proizvodnje FTM doo izvozi na tržišta Hrvatske, Slovenije, Austrije te Å vicarske, gdje nastupaju u direktnoj prodaji kroz svoju fanžiznu mrežu (Split, Omiš, Dubrovnik) ili u direktnom dogovoru sa investitorom na što otpada polovina od ukupnog izvoza. U ovom slučaju FTM doo obavlja čitav proces: proizvodnja elemenata, dostavljanje i montaža. Ostatak izvoza se plasira u svojstvu dobavljača, tj. po narudžbi inostranih partnera koji sami vrše proces montaže.

Osnovni proizvodi kompanije su:

–          PVC proizvodi prozori, vrata, pregradne stijene/klizni sistemi

–          Aluminisjki proizvodi prozori i vrata

–          Aluminijske fasade FEAL, SCHUCO i senzorska vrata

–          Sekcijska i rolo garažna vrata

–          Zaštita od sunca grilje, roletne, žaluzine

–          Brisoleji.

Ono što FTM doo posebno ističe jeste sposobnost njihovih proizvoda da smanje gubitke energije. Tako na primjer, njihovi PVC prozori koriste KOMMERLING 88+ profile, 18 mm lajsnu koja tvori “žtopli rub” i time sprečava nastanak vlage te gubitke energije, tri sloja stakla premazana sa dva sloja Low-E premaza i dva međusloja ispunjena argonom. Ovakav prozor stvara uštede energije i do 60%, te zadovoljava standard pasivne kuće. Ovakvim pristupom FTM doo je proširio specifikaciju dobavljača PVC profila i napravio je prozor koji je dugovječan, kvalitetan i stvara dugotrajne značajne uštede.

FTM doo je stabilna firma koja bilježi konstantan rast proizvodnje od 15% na godišnjem nivou te upošljava 35 stalnih uposlenika i 7 povremenih sa prosječnom dobi od 35 godina.

U prodajnom procesu usvojili su aktivni pristup, te smatraju da je ključ njihovog uspjeha, pored kvalitete proizvoda, i to da svojim kupcima jasno i jednoznačno prikažu prednosti i uštede koje njihovi proizvodi stvaraju.


Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply