Energetska učinkovitost za svjetliju i sigurniju budućnost

Energetska učinkovitost za svjetliju i sigurniju budućnost

Veliki broj Mostaraca prisustvovao je u srijedu navečer edukativno-zabavnom druženju "Lajk za pametnu energiju", na kojem su osim sjajne zabave i nagrada, usvajali korisna znanja o odgovornijoj upotrebi energije.

Druženje je imalo za cilj unaprijediti znanje i povećati javnu svijest o značaju energetske učinkovitosti, upotrebi obnovljivih izvora energije i očuvanju okoliša, priopćili su organizatori.

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje “Lajk za pametnu energiju” predstavio je “Virtual Reality” – VR igricu, koja je omogućila posjetiteljima novo i nezaboravno iskustvo edukacije o energetskoj učinkovitosti, izvorima energije i uštedi.

Kampanja se realizira u sklopu projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, koji ima za cilj stvoriti povoljne uvjete za investicije u projekte energetske učinkovitosti, zatim povećati broj “zelenih radnih mjesta”, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

– UNDP kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj, u suradnji s partnerima projekta, već četvrtu godinu daje svoj doprinos dugoročnom ekonomsko-socijalnom razvoju i zaštiti okoliša.Kroz projektne aktivnosti koje realiziramo širom BiH nastojimo vlastima, ali i stanovništvu približiti značaj i koristi energetske učinkovitosti. Na ovaj način promoviramo pametna rješenja za racionalniju upotrebu energije u svakodnevnom životu, koji rezultiraju energetskim uštedama, smanjenjem zagađenja i boljem očuvanju okoliša – izjavio je Siniša Rodić, rukovoditelj UNDP-vog projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

Projekt “Zeleni ekonomski razvoj” u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz financijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, županijskim ministarstvima, te drugim partnerima.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu