Energetska zajednica prihvatila žalbu ekologa – Okolišna dozvola za TE Banovići nije po propisima

Energetska zajednica prihvatila žalbu ekologa – Okolišna dozvola za TE Banovići nije po propisima

Sekretarijat Energetske zajednice prihvatio je žalbu koju je pokrenulo Udruženje Ekotim čime je potvrđeno da okolinska dozvola za planiranu termoelektranu Banovići nije u skladu s preuzetim zakonskim obavezama koje su vlasti u BiH dužne provoditi.

Sekretarijat Energetske zajednice naložio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da revidira dozvolu i uskladi je s propisanim vrijednostima koje ograničavaju dozvoljeno zagađenje zraka.

Ministarstvu je također ukazano na činjenicu da je, kada su u pitanju energetski projekti, dužno poštovati i primjenjivati preuzete odredbe propisane okolišnim zakonima, saopćeno je iz Ekotima.

Udruženje je Sekretarijatu Energetske zajednice podnijelo žalbu protiv Bosne i Hercegovine prošle godine zbog nejasnoća u vezi sa dozvoljenim graničnim vrijednostima emisije zagađujućih materija, koje su navedene u okolišnoj dozvoli za TE Banovići.

Inače, u Banovićima je planirana izgradnja termoelektrane snage 350 MW čija se vrijednost procjenjuje na 500 mil EUR. Vlada FBiH dala je saglasnost kineskom Dongfang Electricu kao strateškom partneru za izgradnju termoelektrane, ali još nije potpisan ugovor o kreditiranju sa kineskom bankom u kojem Vlada FBiH treba da se pojavi kao garant za realizaciju ovog projekta.

Ranije je najavljivano da bi termoelektrana trebalo da bude puštena u pogon do kraja 2019. godine, ali je s obzirom na sadašnje okolnosti upitno da li će taj rok biti ispoštovan.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply