Energetski dani Zenica 2012.

Energetski dani Zenica 2012.

U organizaciji Općine Zenica, Agencije za ekonomski razvoj ZEDA, Univerziteta u Zenici i “Tehno parka” danas je otvorena trodnevna manifestacija “Energetski dani Zenica 2012”. Manifestacija je posvećena energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, a Općina Zenica, čiji je načelnik Husejin Smajlović 29. decembra 2010. godine potpisao Sporazum gradonačelnika o reduciranju emisije CO2, među prvima je u BiH pristupila ovoj

U organizaciji Općine Zenica, Agencije za ekonomski razvoj ZEDA, Univerziteta u Zenici i “Tehno parka” danas je otvorena trodnevna manifestacija “Energetski dani Zenica 2012”.

Manifestacija je posvećena energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, a Općina Zenica, čiji je načelnik Husejin Smajlović 29. decembra 2010. godine potpisao Sporazum gradonačelnika o reduciranju emisije CO2, među prvima je u BiH pristupila ovoj evropskoj inicijativi radi unapređenja energetske efikasnosti na lokalnom nivou.

“Cilj ove manifestacije je prije svega podizanje svijesti građana o prihvatanju energetske efikasnosti kao stalne aktivnosti i načina života u svim sferama djelovanja, što za posljedicu ima čistiju i zdraviju okolinu i poboljšanje kvaliteta života, a to nas vodi ka ostvarenju mota i vizije koja kaže, Zenica, energetski efikasan grad”, otvarajući skup, kojem prisustvuje veliki broj gostiju iz BiH i inostranstva, rekao je načelnik Smajlović.

Akcioni plan energetski održivog razvoja uime Općine Zenica implementira razvojna agencija ZEDA, čiji je direktor Muhsin Ibrahimagić istakao da su “Energetski dani Zenica 2012” jedan od značajnijih projekata definiranih tih planom kojem značajnu podršku pruža i Njemačko društvo za međunarodnu i tehničku saradnju GIZ.

Cilj manifestacije je privlačenje investitora iz regije i Evropske unije i promoviranje Zenice kao energetski efikasnog grada.

U okviru konferencije koja završava 22. septembra bit će održan veliki broj prezentacija i naučnih predavanja, u Trgovačkom centru “Džananović” bit će postavljen i “Energetski EXPO” gdje će se građani moći informirati o projektima energetske efikasnosti koje realizuje općinska uprava, dok je za 21.
septembar u naselju Gornji Èajdraš zakazano puštanje u rad mini hidrocentrale.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu