Energetski efikasna kuća koja se grije na pelet

Energetski efikasna kuća koja se grije na pelet

U okolini Minhena izgrađena je kuća koja sve svoje energetske potrebe zadovoljava sagorijevanjem visokopresovanog usitnjenog drveta.

Kuća u Dorfenu od 150 kvadrata, čiji projekat potpisuju Wolfertstetter Architektur, na izgled ne djeluje previše toplo prije svega zbog ogromne staklene fasade od oko 60m². Ipak, stvari stoje sasvim drugačije. Naime, staklena površina okrenuta je na jugozapad, odakle i dolazi najveći priliv sunčeve energije, a kao drugo, radi se o trostrukim prozorima izrađenim u kombinaciji drvo-alumijum.
kuca-pelet-nemacka-05-630x662
Zbog izolacije kamenom vunom i drvene gradnje, pri kojoj je potrošeno 90m³ građe, postignut je visok njemački standard energetske efikasnosti KFW 40. Pošto je objekat dobro izolovan, grijanje nije problem jer postoji više načina za postizanje prijatne temperature. Kuća se primarno grije na pelet putem hibridne peći koja u isto vrijeme priprema toplu vodu za kuhinju i kupatila kao i za podno grijanje putem bafera. Sagorijevanjem peleta, emisije CO2 i prašine znatno su niže od dopuštenih graničnih vrijednosti ili praktično ne postoje.

kuca-pelet-nemacka-08-630x665

Kuća je opremljena i sa centralnim ventilacionim sistemom sa toplotnim iskorištenjem, geotermalnom pumpom ali i sa solarnim panelima na krovu, piše ArchDaily.

kuca-pelet-nemacka-09-630x732

Što se tiče same arhitekture objekta, prizemlje je osmišljeno kao open-space bez prepreka i barijera na kojem se nalazi i kupatilo s pristupom za invalide. Na spratu je spavaći blok iz kojeg se pruža sjajan pogled na dolinu zahvaljujući velikim staklenim površinama.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply