Energetski samit – sesija: Elektroprivredna preduzeća uglavnom zadržavaju kupce

Energetski samit – sesija: Elektroprivredna preduzeća uglavnom zadržavaju kupce

Drugog dana energetskog samita BiH u Neumu, u okviru panel diskusije je bilo riječi o slobodnom tržištu električne energije, koje je formalno zaživjelo i u BiH.

Prema diskusijama predstavnika Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg- Bosne i Elektroprivrede Republike Srpske, ova tri elektroprivredna preduzeća uspjela su dosad da u novonastalim prilikama otvorenog tržišta zadrže gotovo sve dosadašnje kupce zahvaljujući najviše politici cijena koju vode.

Članovi Energetske zajednice kazali su, pak, da je u Bosni i Hercegovini još uzak prostor za “razigravanje” maloprodajnog tržišta i da i pored toga što se niska cijena trenutno smatra univerzalnom uslugom, rezultat treba da bude – komfor potrošača s elementima koje taj pojam podrazumijeva.

Jedna od značajnih najavljenih tema samita je i energetska efikasnost, odnosno uštede u sektoru energije.

Procijenjeni potencijal energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini je pet milijardi KM, rekao je novinarima zamjenik direktora USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije – EIA Mak Kamenica.

Procijenjeno moguće godišnje ulaganje u mjere energetske efikasnosti je  oko sto miliona KM, a rezultati bi, po procjenama, generirali rast BDP-a za 370 miliona KM. To bi, s druge strane, osiguralo 81 milion dodatnih prihoda od direktnih i indirektnih poreza i 58 miliona dodatnih prihoda od doprinosa.

Sve skupa bi moglo rezultirati otvaranjem više od 4.000 radnih mjesta godišnje, jačom energetskom sigurnošću i čistijim zrakom, naveo je također Kamenica želeći da naglasi koliko bi bilo efikasno godišnje ulaganje od sto miliona u moguće mjere energetske efikasnosti.

Jedno od naznačenih pitanja u dosadašnjem dijelu samita je i potreba donošenja energetske strategije na državnom nivou, a iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) istaknuli su da je izrada akcionog plana za energetsku efikasnost u BiH u završnoj fazi kao jedna od obaveza u željenom pridruživanju zemlje Evropskoj uniji.

Treći energetski samit u Bosni i Hercegovini otvoren je jučer popodne u prisustvu brojnih međunarodnih predstavnika, vlasti svih nivoa iz Bosne i Hercegovine te svih relevantnih predstavnika energetskog sektora u zemlji – elektroprivrednih preduzeća, privrednih komora, malih i srednjih preduzeća.

Samit će trajati do 6. aprila a zajedno su ga najavili projekt Američke agencije za međunarodni razvoj – Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekata “Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Poticanje energetske efikasnosti u BiH”.

Ovaj skup je nastavak dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH s ciljem unapređenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranje povoljnijeg tržišno orijentiranog ambijenta.

Neke od tema su budućnost tržišta električne energije, tržišno planiranje u sektoru malih hidroelektrana, potencijal tržišta energetske efikasnosti, zajednički program za bioenergiju i reforme shema poticaja za obnovljive izvore energije.

Jedna od sesija predviđenih za sutra, kada se očekuju zaključci skupa, odnosi se na ‘Elektroenergetski sektor u očima javnosti“.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply