Energija Hidrogena

Energija Hidrogena

Hidrogen (vodonik) je najjednostavniji element periodnog sistema elemenata. Atom hidrogena se sastoji samo od jednog protona i jednog elektrona. Ovaj element je i najrasprostranjeniji u univerzumu, ali uprkos svojoj jednostavnost i raspoloživoj količini, hidrogen se ne pojavljuje u prirodnom obliku kao gas na Zemlji nego je uvijek kombiniran sa drugim elementima. Voda, na primjer, je

Hidrogen (vodonik) je najjednostavniji element periodnog sistema elemenata. Atom hidrogena se sastoji samo od jednog protona i jednog elektrona. Ovaj element je i najrasprostranjeniji u univerzumu, ali uprkos svojoj jednostavnost i raspoloživoj količini, hidrogen se ne pojavljuje u prirodnom obliku kao gas na Zemlji nego je uvijek kombiniran sa drugim elementima. Voda, na primjer, je sastavljena od hidrogena i kisika (H2O).

Hidrogen se može naći i u mnogim organskim jedinjenjima, posebno hidrokarbonatima koji su sastavni dio većine goriva poput nafte, prirodnog plina, metanola i propana. Vodonik se može odvojiti od hidrokarbonata na visokim temperaturama u procesu koji je poznat kao reformacija. Trenutno najviše hidrogena se dobije reformacijom prirodnog gasa. Moguće je i koristiti električnu energiju, i putem procesa elektrolize razdvojiti čestice kisika i hidrogena u vodi. Neke alge i bakterije koristeći sunčevu energiju proizvode hidrogen u određenim uslovima.

Hidrogen nosi veliku energiju, a sa druge strane prilikom izgaranja ne proizvodi gotovo nikakvo zagađenje. NASA koristi tečni hidrogen od 1970tih, kao pogonsko gorivo za rakete i šatlove. Hidrogenske ćelije pokreću elektronski sistem šatla, i pri tome proizvode čist nus-produkt  vodu, koju astronauti piju.

Pogonske ćelije kombinuju hidrogen i oksigen da bi proizvele električnu energiju, toplotu i vodu. Pogonske ćelije se često porede sa baterijama, jer pretvaraju energiju stvorenu hemijskom reakcijom u upotrebljivu električnu energiju. Međutim, pogonske ćelije će davati energiju dokle god imaju gorivo (hidrogen) bez gubitka napona.

Tehnologija pogonskih ćelija ima veliku perspektivu da se koristi kao izvor toplote i električne energije za zgrade, i kao pogon sa električne motore vozila. Ove ćelije najbolje rade na čisti hidrogen, no ostala goriva poput metanola, prirodnog gasa i drugih mogu se preraditi da proizvode hidrogen koji je potreban pogonskim ćelijama. A neke mogu i direktno koristiti metanol bez potrebe za preradom.

Hidrogen u budućnosti će se moći koristit i kao prenosnik električne energije. Neki obnovljivi izvori energije poput sunca ili vjetra ne mogu uvijek proizvoditi energiju, ali mogu uz proizvodnju energije proizvoditi i hidrogen, koji bi bio distribuiran po potrebi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply