Enlight Renewable Energies, Erste i EBRD finansiraju vjetropark Kovačica

Enlight Renewable Energies, Erste i EBRD finansiraju vjetropark Kovačica

Jedan od najvećih vjetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instalisanog proizvodnog kapaciteta 104,5 MW, biće izgrađen u Kovačici.

Cijelokupni projekat će koštati 189 miliona eura. Vlasnik projekta je Enlight Renewable Energies, izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju, čije se akcije prodaju na berzi.

Očekuje se da će Vjetropark početi sa radom krajem 2018. godine. Finansiranje u iznosu od 142 miliona eura će se obaviti putem paralelnih kredita koje odobravaju Erste Group Bank AG (uz podršku Njemačke izvozno-kreditne agencije Euler-Hermes), Erste Banka Srbija i EBRD. Vjetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju CO2 u Srbiji za oko 247.000 tona i doprinijeti ambicioznom cilju Srbije da podigne udio potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini.

„Ponosni smo što smo stigli do finansijskog zatvaranja transakcije i početka faze izgradnje Vjetroparka u Kovačici. Projekat finansira profesionalni i iskusni konzorcijum koji se sastoji od EBRD, Erste Grupe i Erste Bank Srbija, a pokriva Euler-Hermes ECA. Unaprijed se radujemo nastavku ovog uzbudljivog putovanja, koji ujedinjuje različite kulture i okuplja ljude iz Srbije, Izraela, Austrije, Njemačke i mnogih drugih zemalja EU”, izjavio je Gilad Javec (Gilad Yavetz), generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, koji je dodao da će Vjetropark u Kovačici obezbijediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mjesta i doprinijeti rastu ekonomije Srbije.

Slavko Carić, predsjednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija izjavio je:

„Kovačica, koja će po završetku biti jedan od najvećih vjetroparkova u Srbiji, drugi je vjetropark koji smo finansirali u zemlji. Obezbjeđujući 93 miliona eura finansiranja, uz dodatnih 20 miliona eura za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati vrijedan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije i time obećava da će imati značajan pozitivan efekat na dobrobit građana Srbije.”

„Mi u Erste Grupi smo posvećeni pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji. Drago nam je što poslije uspješnog finansiranja postojenja na vjetar od 132 MW u Dalmaciji za istog klijenta, možemo da nastavimo sa takvim aktivnostima u Vojvodini. Sjajna saradnja projektnih timova u Tel Avivu, Beogradu Londonu, Hamburgu i Beču je dovela do toga da je obezbijeđeno finansiranje ovog prvog većeg vjetroparka u Srbiji na period od 13 godina, u okviru koga se Erste Grupa zajedno sa Erste Bankom Srbija obavezala da obezbijedi 65 odsto ukupnog iznosa kredita”, naglasio je Hinrik Fišer (Hinrich Fischer), rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe.

Snabdjevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike sa namjerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu