EU će uložiti milijardu eura u energetiku i saobraćaj na zapadnom Balkanu

EU će uložiti milijardu eura u energetiku i saobraćaj na zapadnom Balkanu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je u ponedjeljak, 4. jula, da će EU osigurati gotovo 150 mil EUR za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama zapadnog Balkana koje, kako je naveo, moraju u potpunosti provesti reforme kako bi se povećala povezanost i konkurentnost regije.

Hahn je na poslovnom samitu o zapadnom Balkanu u Parizu ocjenio da, usprkos očiglednim koristima, “ima dosta mjesta za poboljšanje” u reformama u prometnom i energetskom sektoru o kojima je postignut dogovor na prethodnom samitu u Beču, priopćila je Evropska komisija.

– Odlučili smo osigurati 96 mil EUR za tri željeznička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Također ćemo osigurati 50 mil EUR za mjere kao što su energetska efikasnost u stambenim zgradama i mali hidro projekti – rekao je Han i dodao da to pokazuje ozbiljnost u namjeri EU da uloži do milijardu eura u prometne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana u okviru Plana povezivanja do 2020. godine.

Jedan od najvećih izazova u pripremi zemalja Zapadnog Balkana za EU je, prema njegovim riječima, restrukturiranje ekonomskog modela kako bi sve zemlje imale funkcionalnu tržišnu ekonomiju, zasnovanu na izvozu i investicijama, umjesto na uvozu i potrošnji.

Evropski komesar je naveo nekoliko problema s kojima se zapadni Balkan suočava, uključujući nedostatak sredstava za razvoj malih i srednjih poduzeća, sivu ekonomiju i potrebu poboljšanja kvaliteta obrazovanja s ciljem povećanja zaposlenosti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply