EU: Energija vjetra nadmašila ugalj kao izvor energije

EU: Energija vjetra nadmašila ugalj kao izvor energije

Energetski kapaciteti bazirani na korištenju uglja su u opadanju, a ulaganja u vjetroparkove neprekidno rastu. U 2016. godini europske investicije u vjetroparkove su porasle na rekordnih 27.5 milijardi eura.

Graditelji vjetroparkova su prošle godine u Europi omogućili turbinama koje pokreće snaga vjetra da nadmaše ugalj u pogledu kapaciteta, pokazuju analize.

Prema informacijama koje je objavila organizacija WindEurope, ovakav tip proizvodnje energije u Europi je porastao osam posto, na 153.7 gigavata, nadmašujući ugalj kao drugi najveći potencijalni izvor energije, javlja Bloomberg. Plin je i dalje na prvom mjestu.

Vjetar i ugalj su na dva suprotna kraja spektra“, rekao je Oliver Joy, glasnogovornik WindEuropa.

Energija dobijena u vjetroparkovima je u neprekidnom porastu, dok se energetski kapaciteti zasnovani na uglju smanjuju brže od bilo koje druge tehnologije u Europi“, kazao je Joy.

Iz organizacije su podcrtali da vjetar, koji je u mogućnosti energiju proizvoditi naizmjenično, još nije prestigao ugalj u ukupnoj proizvodnji energije.

Investicije u projekte proizvodnje energije iz vjetra porasle su pet posto u 2016. u odnosu na godinu ranije, a vanjske investicije dosegle su iznos od 18.2 milijardi eura, piše u izvještaju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply