EU i EBRD nagradili bh. kompanije koje štede energiju

EU i EBRD nagradili bh. kompanije koje štede energiju

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas je na ceremoniji u Sarajevu dodijelila priznanja kompanijama u BiH koje su znatno smanjile svoje energetske troškove, povećale proizvodnju i postale konkurentnijim na tržištu. Banka je proglasila šest najboljih projekata koji su finansirani putem programa finansiranja projekata održive energije za zapadni Balkan (WeBSEFF). Dobitnici nagrada predstavljaju niz sektora i investicija,

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas je na ceremoniji u Sarajevu dodijelila priznanja kompanijama u BiH koje su znatno smanjile svoje energetske troškove, povećale proizvodnju i postale konkurentnijim na tržištu.

Banka je proglasila šest najboljih projekata koji su finansirani putem programa finansiranja projekata održive energije za zapadni Balkan (WeBSEFF).

Dobitnici nagrada predstavljaju niz sektora i investicija, od proizvodnje piva do prerade drveta, pakiranja hrane i geotermalnih energetskih sistema.

Dobitnik glavne nagrade za energetsku efikasnost je Bihaćka pivovara, pivovara čija su ulaganja u novu opremu i kontrolu smanjila godišnje troškove za 400 hiljada eura, a istovremeno povećala proizvodne kapacitete i kvalitet piva.

Ostali dobitnici su drvoprerađivačka kompanija EU-PAL, za postrojanje za proizvodnju biomase koje kao gorivo koristi uglavnom svoj sopstveni otpad, i proizvođa荠hrane Helioplast, čiji je projekt pokazao najbolju dodanu vrijednost osim uštede energije.

Također, dodijeljene su nagrade za podkategorije, za najbolje projekte u proizvodnji, preradi hrane, sektoru plastike i energetske efikasnosti zgrada, a koje su dobile kompanije SuTec Eurosjaj, Mlini i Koala Paintings i Bioenergy.

Nagrade su dodijeljene i bankama Unicredit BiH i Raiffesien BiH za njihovu kreditnu podršku u ovom programu, a  nagrađena su i tri medijska priloga o održivim izvorima energije(BiH radio 1, E-portal)

Direktor Ureda EBRD-a u BiH Libor Krkoska kazao je tokom ceremonije da podrška malim i isrednjim preduzećima, a posebno ulaganja u energetsku efikasnost, ostaju prioritet za EBRD u BiH.

“Na današnjoj dodjeli nagrada smo vidjeli da bh. kompanije mogu smanjiti troškove, smanjiti štetne emisije i postati konkurentnijim”, rekao je Krkoska, čestitajući dobitnicima nagrada.

Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH te EBRD guverner za BiH istaknuo je da u BiH postoji veliki prostor za aktivnosti koje se odnose na održivu energiju, a da se najveće poboljšanje očekuje u proizvodnim procesima gdje će postojeća stara postrojenja s niskim nivoom energetske efikasnosti biti zamijenjena novim koji su zasnovana na najboljim dostupnim tehnologijama.

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH naglasio je da energetska efikasnost predstavlja uštedu novca i za pojedince i za kompanije i da pomaže u zaštiti okoline te je istaknuo da je od 2006. EU dala gotovo pet miliona eura pomoći za energetske projekte u BiH.

Projekt održive energije za zapadni Balkan (WeBSEFF) ima slične programe u Srbiji i Makedoniji i finansirao je projekte u regiji koji su postigli ukupne uštede energije od 500 GWh godišnje, što je ekvivalentno potrošnji energije u gradu kao što je Zenica. U BiH je do sada finansirano 45 projekata energetske efikasnosti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu