EU kreće u borbu za prevlast na tržištu proizvodnje baterija

EU kreće u borbu za prevlast na tržištu proizvodnje baterija

Europske firme suradnjom i inovacijama žele konkurirati trenutno dominantnim azijskim kompanijama na tržištu

Godinu dana nakon pokretanja projekta ‘European Battery Alliance’, napravljen je akcijski plan Komisije, i u sklopu toga, uz ostale najavljene projekte, počela se graditi prva fabrika baterija. Kako bi EU postala vodeći strateški igrač na području inovacija i proizvodnje baterija, akcijski plan uključuje pristup sirovinama, istraživanju i inovacijama, vještinama i regulatornom okviru koji će osigurati da baterija na tržištu ne bude samo konkurentna, visoke kvalitete i sigurna, već održiva i reciklabilna. Prema tome, unutar godine dana Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) uspio je mobilizirati i upravljati mrežom od oko 260 inovatorskih i industrijskih aktera koji dolaze iz svih segmenata industrije proizvodnje baterija.

Belgijska firma Umicore najavila je u sedmom mjesecu 2018. veliku investiciju u Poljskoj za proizvodnju katodnih materijala. Fabrika će se u gradu Nysa graditi s najsuvremenijom tehnikom, a isporuke bi trebale krenuti već krajem 2020. godine. Uz to, u Belgiji će se graditi novi procesni centar za stručnost kako bi se poboljšala visoko učinkovita proizvodna tehnička rješenja.

Najveća njemačka svjetska, kemijska firma BASF, veliki igrač na tržištu baterija, očekuje da će tržište litij-ionskih baterija brzo rasti, zbog čega planira izgraditi proizvodne kapacitete u Europi.

Još jedna belgijska firma Solvay radi na razvoju najsuvremenijih elektrolita i elektrodama za visoko učinkovite baterije. Tvrtka također razmatra izgradnju postrojenja u Europi.

Švedska firma Northvolt već je počela s demonstracijskim projektom proizvodnje baterija s 52,5 miliona EUR zajma Europske investicijske banke. Proizvodnja će započeti u drugom dijelu 2019., a Northvolt je također dobio dozvolu za izgradnju fabrike većeg kapaciteta proizvodnje u Skellefteå u Švedskoj. Cilj je povećati proizvodnju do 32 GWh u 2023. godini.

BMW, Northvolt i Umicore osnovali su konzorcij za tehnička rješenja kako bi blisko surađivali na kontinuiranom razvoju cjelovitog i održivog procesa proizvodnje baterija za električna vozila u Europi.

Francuska firma za proizvodnju baterija SAFT najavila je u augustu 2018. da će osnovati konzorcij sa Solvayom, Umicoreom, Manzom i ostalim firmama za razvoj i proizvodnju baterija, počevši od napredne litij-ionske tehnike, fokusirajući se na tahnike s čvrstim elektrodama i elektrolitima.

Također, Siemens je trenutačno uključen u cijeli proizvodni lanac, a nedavno je sudjelovao u prvoj potpuno automatiziranoj i digitaliziranoj proizvodnji baterija u Europi. Drugi operatori EU-a također grade objekte za proizvodnju baterija, osobito za pohranu energije, kao što je talijanska firma FAAM i češka MES.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu