EU od 1. januara uvodi “ekološki porez” za aviokompanije

EU od 1. januara uvodi “ekološki porez” za aviokompanije

Za aviokompanije od 1. januara stupa na snagu propis o kupovini kvota za emisije ugljen-dioksida (CO2) pri preljetima nad teritorijom Evropske unije, saopštio je sekretar za štampu komesarke EU za klimu Koni Hedegard. Taj propis neće biti ukinut niti odložen, uprkos protestima niza zemalja, uključujući SAD i Rusiju, s obzirom na to da je Evropski sud pravde

Za aviokompanije od 1. januara stupa na snagu propis o kupovini kvota za emisije ugljen-dioksida (CO2) pri preljetima nad teritorijom Evropske unije, saopštio je sekretar za štampu komesarke EU za klimu Koni Hedegard.

Taj propis neće biti ukinut niti odložen, uprkos protestima niza zemalja, uključujući SAD i Rusiju, s obzirom na to da je Evropski sud pravde presudio da EU može da primora sve avioprevoznike koji lete do aerodroma u EU ili polijeću sa njih da plaćaju za emisije CO2.

Najviši sud EU je ocijenio da je taj propis u skladu sa međunarodnim pravom, prenijele su agencije. “Primjena šeme trgovanja emisijama na aviokompanije ne narušava ni principe običajnog međunarodnog prava, niti sporazum o otvorenom nebu”, navedeno je u odluci suda.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton obratila se 16. decembra EU sa molbom da ukine ili odloži stupanje na snagu novog propisa, dok je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev 15. decembra na samitu u Briselu izrazio zabrinutost zbog tog propisa.

EU je još 2008. donijela odluku o obavezivanju svih kompanija, uključujući strane, koje lete do njenih aerodroma da počev od 1. januara 2012. kupuju kvote, ekvivalentne 15 odsto svojih emisija gasova sa efektom staklene bašte sa ciljem sprečavanja klimatskih promjena.

Za narušavanje tog propisa zakon EU predviđa kaznu od 100 eura po toni emisija CO2 i čak i zabranu letova u EU za
prekršioce.

Tome se protivi 26 od 36 članica Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (ICAO), uključujući SAD, Rusiju i Kinu.

Kongres SAD je već zabranio američkim kompanijama da plaćaju taj porez, dok je Kina zaprijetila da će uvesti trgovinske sankcije, između ostalog, protiv proizvođača aviona Airbus.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu