EU pomaže energetski intenzivnim industrijama

EU pomaže energetski intenzivnim industrijama

Europska unija pomoći će energetski intenzivnim industrijama, poput proizvođača aluminija, da sklope dugoročne sporazume o nabavi električne energije, čime želi ponovno privući velike poduzetnike, koji su napustili EU dijelom i zbog vrlo skupe energije. I do 40 posto troškova proizvodnje aluminija otpada na električnu energiju, a njena je cijena u EU dvostruko viša nego u SAD-u te

Europska unija pomoći će energetski intenzivnim industrijama, poput proizvođača aluminija, da sklope dugoročne sporazume o nabavi električne energije, čime želi ponovno privući velike poduzetnike, koji su napustili EU dijelom i zbog vrlo skupe energije.

I do 40 posto troškova proizvodnje aluminija otpada na električnu energiju, a njena je cijena u EU dvostruko viša nego u SAD-u te znatno viša nego u ostalim najrazvijenijim privredama u svijetu što europskim talionicama otežava ostvarivanje profita.

Iako dugoročni ugovori o nabavi struje, koji mogu pomoći u ublažavanju tih cjenovnih nedostataka, nisu nezakoniti u EU, u praksi su vrlo složeni zbog toga što taj blok ima regulativu kojom promovira konkurenciju među dobavljačima struje.

“Želimo osigurati da imamo regulatorno okruženje koje podržava investicije i rast u industrijskom sektoru. Vjerujemo da dugoročni ugovori o isporuci struje između dobavljača i klijenata osiguravaju izvjesnost u pravnom planiranju, što je povezano s dugoročnim investicijama”, izjavila je Fabrizia Benini, članica kabineta u uredu Antonia Tajanija, potpredsjednika Komisije zadužen za industriju.

I europska čelična industrija, također energetski intenzivna, pretrpjela je gubitke, pa je od 2009. godine njen kapacitet smanjen za otprilike 20 miliona tona, podaci su europskog udružena proizvođača čelika Eurofer.

Smjernice za sklapanje dugoročnih ugovora o nabavi struje dio su Komisijinog akcijskog plana pokrenutog u junu, kojim se želi obnoviti čelična industrija, u kojoj je zbog restrukturiranja proteklih godina zatvoreno nekih 40.000 radnih mjesta u EU.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu