EU predlaže novu skalu energetske efikasnosti za kućne aparate

EU predlaže novu skalu energetske efikasnosti za kućne aparate

Većina aparata na tržištu trenutno zadovoljava zahtjeve "razreda A", što su uslovi postavljeni 2010. godine, tako da je sve više pluseva (A+, A++, A+++).

Nova, stroža, A do G skala koja pokazuje energetsku efikasnost kućnih aparata trebalo bi da se uvede kako bi se išlo u korak s tehnološkim napretkom, kažu u Evropskom parlamentu i dodaju da će postavljanje oštrijih zahtjeva stvoriti podsticaje za poboljšanje energetske efikasnosti.

Kako bi klase od A do G bile homogene trebalo bi uvesti “oznake s promjenjenom vrijednošću za postojeće grupe proizvoda”. Svaka buduća izmjena treba da bude s ciljem da bude valjana najmanje deset godina i treba je aktivirati kad 25% proizvoda koji se prodaju na tržištu EU bude svrstano u najviši razred energetske efikasnosti odnosno razred A ili kad 50% proizvoda koji se prodaju na tržištu Unije bude svrstano u dva najviša razreda A i B.

Kad je riječ o uvođenju oznake ili promjeni njene vrijednosti, klasa A, mora biti prazna na početku. Kada razredi F i G nisu dozvoljeni za određene grupe proizvoda, treba ih prikazivati sivom bojom na oznaci, a standardni spektar boja oznake od tamnozelene do crvene zadržavaju razredi od A do E.

Oznake bi trebalo da sadrže informacije o razredu energetske efikasnosti dotičnog modela proizvoda i njegovu apsolutnu potrošnju energije u kWh, na godišnjem nivou ili u nekom drugom vremenskom razdoblju, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Zakon za oznake energetske efikasnosti odnosi se na energetski srodne proizvode koji imaju značajan direktan ili indirektan uticaj na potrošnju energije.

Polovni proizvodi i prevozna sredstva čiji motor ostaje na istoj lokaciji tokom rada, na primjer liftovi, pokretne stepenice i transportne trake su izuzeti.

Renewable Energy Projects in Bosnia and Herzegovina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply