EU sve je rigoroznija u pravilima kojima želi postići veću uštedu energije

EU sve je rigoroznija u pravilima kojima želi postići veću uštedu energije

Odnedavno je zabranjena prodaja usisavača snažnijih od 1600 vata, sušila za kosu, kosilica i kuhala za vodu, a već je dvije godine na snazi i zabrana korištenja sijalica sa žarnom niti. Problem je što zamjenske, štedne sijalice sadržavaju živu koja i u malim količinama može biti opasna za zdravlje i okoliš. Opravdavajući ime, štedna sijalica troši

Odnedavno je zabranjena prodaja usisavača snažnijih od 1600 vata, sušila za kosu, kosilica i kuhala za vodu, a već je dvije godine na snazi i zabrana korištenja sijalica sa žarnom niti. Problem je što zamjenske, štedne sijalice sadržavaju živu koja i u malim količinama može biti opasna za zdravlje i okoliš.

Opravdavajući ime, štedna sijalica troši 75 posto manje struje i traje 30 puta duže od one sa žarnom niti. Zato, ako nam je na umu ušteda struje, dvojbe ne bi trebalo biti. No ne treba zaboraviti da se u proizvodnji štednih sijalica upotrebljavaju štetne kemikalije kao što je živa.

Å tedne sijalice ispuštaju kancerogene tvari: fenol, naftalen i stiren. Ne bi smjele biti dugo upaljene, osobito ne blizu nečije glave, kaže se u izvještaju njemačkih naučnika iz laboratorija Alab iz Berlina.

Å tedne sijalice emitiraju bijelo dnevno svjetlo i ometaju proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Mogu prouzročiti rak dojke kod žena, migrene i probleme s kožom, potvrdio je izraelski univerzitet u Haifi.

Ipak, štednih sijalica sve je više, a pronađe se i poneka umirujuća izjava stručnjaka. Å tedne sijalice proizvode ultraviolentno zračenje, ali to zračenje se zaustavlja s unutrašnje strane staklene sijenke, gdje se nalazi sloj koji zapravo proizvodi svjetlo, smatra prof. dr. sc. Davor Å krlec s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

S obzirom na to da sadržavaju otrovnu živu, štedne sijalice imaju poseban tretman u reciklaži elektroničkog otpada pa za njihovo zbrinjavanje licencu ima samo jedna firma u Hrvatskoj dok Bosni i Hercegovini ne postoji takva vrsta tretiranja i recikliranja.

U slučaju da se sijalica razbije, zbog živine pare prostor treba dobro prozračiti. Mjesto gdje se razbila obrisati vlažnom tkaninom i sve zajedno staviti u plastičnu vrećicu, ostatke pokupiti i odnijeti u reciklažno dvorište.

Kako bilo, štedne sijalice treba izbjegavati u spavaćim sobama i kupaonicama, dječjim sobama, treba ih staviti ondje gdje često ne palimo svjetlo. Ili – kupovati LED sijalice koje nemaju živu, ali su znatno skuplje, ili izvan zemalja Unije kupovati dobre stare sijalice kakve smo upotrebljavali godinama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply