EU uvodi CO2 ograničenja za kamione – U planu smanjenje emisije ugljen dioksida za 40% do 2030.

EU uvodi CO2 ograničenja za kamione – U planu smanjenje emisije ugljen dioksida za 40% do 2030.

U borbi protiv klimatskih promjena, Evropska komisija će prvi put uvesti ograničenja emisija CO2 za kamione, izvijestio je Reuters u petak, pozivajući se na nacrt klimatskog paketa EU do kojeg je došao u posjed.

Do sada, EU je propisivao granične vrijednosti CO2 samo za putnička vozila i lake kamione. Od 2021. pa nadalje, proizvođačima će biti dozvoljeno da emituju samo 95 grama CO2 po kilometru.

Evropski proizvođači, uključujući i VW, Daimler i Renault, brane se protiv takvih ciljeva.

Kamioni su odgovorni za oko četvrtinu emisija CO2 iz drumskog saobraćaja. EU će utvrditi srednjoročne ciljeve prvenstveno u sektorima transporta i poljoprivrede. Transportni sektor svoje emisije CO2 praktično nije smanjio u posljednjih nekoliko godina. Na drugoj strani, u sektoru energetike i industrije situacija je bolja zbog trgovine emisijama.

Prema nacrtu, EU predlaže se da se emisije CO2 i potrošnja goriva prvo precizno otkriju novom metodom ispitivanja a zatim da se postave granice. Osim toga, definisat će se ciljevi do 2030. za nove vrijednosti efikasnosti za motore automobila i kombija. Do 2030. godine, EU namjerava smanjiti emisije CO2 u odnosu na 1990. godinu za 40%.

Prijedlozi će biti predstavljeni u srijedu, 20. jula, nakon klimatske konferencije u Parizu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply