EU zabranjuje usisivače snage veće od 1.600 W

EU zabranjuje usisivače snage veće od 1.600 W

Evropska unija donijela je odluku da se do septembra sljedeće godine iz prodaje povuku svi usisivači koji imaju snagu veću od 1.600 vati. Popularni modeli usisivača koje milioni građana koriste u svojim kućama i stanovima uskoro će biti redizajnirani i zamijenjeni ekološki manje štetnim modelima sa smanjenom sposobnošću da iz tepiha izvuku nečistoće. Brisel je ovu odluku objasnio željom

Evropska unija donijela je odluku da se do septembra sljedeće godine iz prodaje povuku svi usisivači koji imaju snagu veću od 1.600 vati.

Popularni modeli usisivača koje milioni građana koriste u svojim kućama i stanovima uskoro će biti redizajnirani i zamijenjeni ekološki manje štetnim modelima sa smanjenom sposobnošću da iz tepiha izvuku nečistoće.

Brisel je ovu odluku objasnio željom da umanje zagađenje životne sredine, a da misle ozbiljno svjedoči i plan da se u naredne tri godine iz upotrebe izbaci sva oprema za čišćenje čija snaga prelazi 900 vati.

Snaga usisivača koje narod kupuje uveliko prelazi preporuke Evropske unije, pa je u domaćinstvima širom Evrope, među aparatima za čišćenje, najviše onih od 2.000 vati.

Ono što bi trebalo najviše da zabrine građane je to što će izbacivanje jačih “mašina” iz prodavnica i pravljenje novih sa ograničenom snagom dovesti do skoka cijena na tržištu.

Kako će umanjena snaga značiti i manju moć čišćenja, proizvođači će tragati za novim rješenjima za usisivače koji će uz smanjenu snagu i dalje biti efikasna pomoć u čišćenju.

“Smanjenje snage usisivača neće spasiti planetu, ali će ceh redizajniranja i stvaranja novih modela platiti niko drugi nego potrošači”, kažu u jednoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom usisivača.

čak i ljekari upozoravaju da smanjena snaga usisivača može imati negativne zdravstvene rizike, jer usisivač neće biti dovoljno jak da očisti prašinu koja je kod mnogih građana pokretač alergija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu