EU želi do 2020. smanjiti emisije CO2 na 95 grama po kilometru

EU želi do 2020. smanjiti emisije CO2 na 95 grama po kilometru

Izvršno tijelo Europske unije u srijedu je predložilo dodatno ograničavanje emisija stakleničkih plinova iz osobnih vozila do 2020., potez koji će vjerojatno uvesti dodatnu nelagodu u industriju koja već sada prigovora o niskim profitnim maržama, barem što se Europe tiče. Europska komisija predložila je ograničavanje emisija CO2 na 95 grama po kilometru do 2020. godine, dok je

Izvršno tijelo Europske unije u srijedu je predložilo dodatno ograničavanje emisija stakleničkih plinova iz osobnih vozila do 2020., potez koji će vjerojatno uvesti dodatnu nelagodu u industriju koja već sada prigovora o niskim profitnim maržama, barem što se Europe tiče.

Europska komisija predložila je ograničavanje emisija CO2 na 95 grama po kilometru do 2020. godine, dok je usporedbe radi za 2015. već postavljen cilj od 130 grama po kilometru. Prošle su godine, prema statistikama, osobni automobili u prosjeku emitirali 135.7 grama CO2 po kilometru.

Connie Hedegaard, EU povjerenica za klimatske akcije, izjavila je u priopćenju: “Ovdje se ne radi samo o zaštiti klime i uštedi novca za potrošače, već i o jačanju inovativnosti i konkurentnosti u europskoj automobilskoj industriji. Veće smanjenje CO2 nakon 2020. je jednostavno činjenica na koju moraju biti spremni”.

Prijedlog nastoji dati veću dugoročnu sigurnost EU naporima u borbi protiv klimatskih promjena, i to u sektoru gospodarstva koji još uvijek najviše ovisi o ugljikovodicima. Prijedlog će postati i pravno obvezujući cilj ukoliko ga prihvate Europski parlament i velika većina EU vlada.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu