Europska banka za rekonstrukciju i razvoj odustaje od finansiranja projekata temeljenih na ugalj

Europska banka za rekonstrukciju i razvoj odustaje od finansiranja projekata temeljenih na ugalj

WWF pozdravlja odluku Europske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) o prestanku finansiranja energetskih projekata temeljenih na uglju. Usvajanje ovih mjera, ako se implementiraju pravilno, trebalo bi ukinuti finansijsku podršku elektranama na ugalj i promovisati investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije. Tokom narednih mjeseci, WWF će pažljivo pratiti finansijske odluke EBRD-a kako bi utvrdili provodi li banka

WWF pozdravlja odluku Europske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) o prestanku finansiranja energetskih projekata temeljenih na uglju.

Usvajanje ovih mjera, ako se implementiraju pravilno, trebalo bi ukinuti finansijsku podršku elektranama na ugalj i promovisati investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije. Tokom narednih mjeseci, WWF će pažljivo pratiti finansijske odluke EBRD-a kako bi utvrdili provodi li banka efektivno nove mjere.

Ovom povijesnom odlukom, EBRD se pridružuje ostalim međunarodnim finansijskim institucijama koje su tokom proteklih mjeseci napustile koncept ulaganja u energetske projekte temeljene na uglju. WWF smatra kako je sada pravi trenutak za ostale javne finansijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, da prate ovaj primjer kako bi se i na globalnom nivou što prije prešlo na korištenje obnovljivih izvora energije i stavio naglasak na uštedu energije.

WWF pozdravlja i napredak u energetskoj politici EBRD i u drugim segmentima poput strožih standarda za hidroelektrane, referentne cijene uglja, uštede energije i obaveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama.

“Ovo je povijesni trenutak jer se EBRD pridružio sve većoj globalnoj inicijativi za napuštanje investiranja u projekte za ugalj, uzimajući u obzir razarajući uticaj uglja na zdravlje i klimu”, izjavio je Sebastien Godinot iz Europskog ureda WWF-a.

Ovaj potez EBRD-a je pozitivan pomak, ali kako bi globalno zagrijavanje ostalo na nivou ispod 2°C EBRD bi trebala pojačati svoje standarde i postepeno smanjiti svoju podršku u segmentu fosilnih goriva.

U narednih nekoliko mjeseci, WWF će pažljivo posmatrati primjenu nove politike EBRD, kako bi utvrdili provodi li uistinu nove mjere. Odluka banke hoće li da podrži projekat nove elektrane na ugalj od 600 MW na Kosovu bit će prvi takav test u narednih par mjeseci. Banka mora ostati čvrsta u odluci da ne ulaže u projekte na ugalj te poticati čistu proizvodnju na Kosovu i regionu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu