Evropa koristi samo polovinu potencijala biomase

Evropa koristi samo polovinu potencijala biomase

Biomasa iz poljoprivrednog i šumskog otpada se minimalno koriste za dobijanje energije Prema navodima nove studije nastale u okviru Eubionet III projekta, u Europskoj uniji (i Norveškoj) postoji ogromna baza sirovine za dobijanje bioenergije. Novi podaci ukazuju da raspoložive količine sirovine su dovoljne za 50 postotno povećanje bioenergije. U sklopu studije, VTT tehničko-istraživački centar iz Finske, tvrdi da je godišnji

Biomasa iz poljoprivrednog i šumskog otpada se minimalno koriste za dobijanje energije

Prema navodima nove studije nastale u okviru Eubionet III projekta, u Europskoj uniji (i Norveškoj) postoji ogromna baza sirovine za dobijanje bioenergije. Novi podaci ukazuju da raspoložive količine sirovine su dovoljne za 50 postotno povećanje bioenergije.

U sklopu studije, VTT tehničko-istraživački centar iz Finske, tvrdi da je godišnji potencijal biomaterijala iz šuma, polja i industrije procijenjen na ekvivalent od 157 miliona tona nafte.

“Trenutna  iskoristivost bioenergije je manja od pola bioenergetskog potencijala u državama koje učestvuju u projektu. Najveći potencijal za rast se nalazi u šumskom i poljoprivrednom otpadu”, izvještava Eija Alakangas iz VTT-a. Projekat je fokusiran na tehnički i ekonomski potencijal biomase i rezerve čvrstih biogoriva.

“Ako pretpostavimo da je oko polovica otpada biorazgradiva dobili bi smo protuvrijednosti od oko 37 miliona tona nafte čime bi bila ukupna raspoloživa biomasa iznosila oko 200 miliona tona nafte.”

Podaci o rezervama biomase utvrđene tokom projekta će biti javno dostupni, a najbolje prakse će se razmjenjivati između zemalja. Informacije o lancu snabdjevanja biomase mogu biti korisne za preduzeća.

Uklanjanje prepreka za trgovinu Eubionet projekat je usmjeren na povećanje korištenje biomase u EU kroz pronalaženje načina za uklanjanje postojećih prepreka u proizvodnji i trgovini biomasom.

Osim istraživanja europskog potencijala biogoriva, Eubionet projekat se također fokusira na razvoj krutih goriva, generisanje informacija za primjenu i standardizaciju tih goriva, te prati razvoj cijena biogoriva od 1999.

Na primjer, tržište peleta je procijenjeno korištenjem carinskih brojeve i prikupljanjem podataka o cijenama peleta. Foex Indexes Ltd je preduzeće specijalizovano za praćenje indeksa cijena i koristi standard kao osnovu za indeks peleta. Novi carinski zakon će biti uveden za trgovinu drvenih peleta od 2012.

Održivost i energetska politika Europske unije će uticati na korištenje biomase i njenog razvoja u budućnosti. No, još uvijek nije procijenjen volumen potreban za održivi razvoj u EU.

EU kriteriji za održivost krutih i plinovitih biogoriva će biti određeni u budućnosti, a zemlje koje učestvuju u projektu će pružiti vrijedne inpute. EU će koristiti rezultate projekta u pripremi tih kriterija.

EUBIONET III
projekat je trajao od 2008. do 2011. godine. Zajedno sa svojim ranijim inkarnacijama projekat je trajao ukupno 12 godina i dio je Intelligent Energy Europe programa.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply