Evropa namjerava graditi male nuklearne elektrane?!

Evropa namjerava graditi male nuklearne elektrane?!

Države članice Evropske unije trebaju jačati saradnju u istraživanju, razvoju, finansiranju i izgradnji novih, inovativnih reaktora, stoji u evropskom dokumentu, objavio je list Spiegel.

Autori dokumenta, između ostalog, predlažu poboljšanje uvjeta za takve investicije, sredstva bi dobili iz fonda za strateške investicije EFSA i istraživačkih programa, a pomagala bi im i Evropska investicijska banka.

Evropska komisija želi ubrzati razvoj novih reaktorskih tehnologija, uključujući i formiranje manjih nuklearnih reaktora koji bi bili u upotrebi najkasnije do 2030. S ovim razvojem, Evropska komisija želi smanjiti ovisnost EU o ruskom gasu i smanjiti emisije ugljičnog dioksida.

U 14 zemalja članica Evropske unije ima 131 nuklearnih elektrana s ukupnim kapacitetom od 121 gigawata. U Njemačkoj zatvaraju nuklearne elektrane, a posljednja će biti zatvorena u 2022., napisali su u Spiegelu.

Na novinski tekst je odgovorio evropski povjerenik za istraživanje Carlos Moedas. Za njemački portal Focus je ustvrdio da Komisija neće podržavati razvoj novih nuklearnih reaktora. “Budućnost pripada obnovljivim izvorima. Mi smo se fokusirali na razvoj jeftinijih i učinkovitijih obnovljivih izvora energije”. Moedas je rekao da dokument, koji je vjerovatno procurio iz njegova ureda, uključuje i neke vrlo nespretne formulacije. Kod nuklearne energije, Komisija je odgovorna samo za promociju istraživanja koja se odnose na sigurnost reaktora i tretiranje nuklearnog otpada.

U slučaju nuklearne energije, Evropa ima dvostruki odnos: Nijemci nastavljaju svoje odustajanje, Francuzi i Britanci žele da je koriste i dalje. Odluka je u nadležnosti država članica, svaka zemlja bira svoj energetski miks, rekao je Moedas.

Šta stvarno piše u dokumentu, postalo je jasno kada su ga objavili njemački Zeleni. U njemu je navedeno:

– Za održavanje vodeće evropske pozicije u nuklearnoj tehnologiji važna je međunarodna saradnja, posebno u područjima kao što su razvoj naprednih i inovativnih reaktora.

– Ključna strateška područja uključuju razvoj nove generacije nuklearne tehnologije.

– Posebni ciljevi su mali i srednji nuklearni reaktori, koji bi trebali biti dostupni 2025, a biti u pogonu 2030. godine

Dokument još nije usvojen te se može izmijeniti tokom usvajanja, ali pokazuje, da ciljevi Evropske komisije u pogledu nuklearne energije nisu jasni, komentirali su energetski stručnjaci.

Preuzeto sa biznis.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply