Evropska energetska zajednica predložila sankcije za BiH

Evropska energetska zajednica predložila sankcije za BiH

Prošle su četiri godine i Vijeće ministara BiH za to vrijeme prošlo je kroz više rekonstrukcija. Boreći se za vlast očito da su zaboravili na interese države i njenih građana. To nam dokazuje i prijedlog Energetske zajednice Evropske unije da se našoj zemlji krajem septembra uvedu sankcije za finansiranje elektroenergetskih projekata, javlja Federalna.ba. Sekretarijat Energetske zajednice

Prošle su četiri godine i Vijeće ministara BiH za to vrijeme prošlo je kroz više rekonstrukcija. Boreći se za vlast očito da su zaboravili na interese države i njenih građana. To nam dokazuje i prijedlog Energetske zajednice Evropske unije da se našoj zemlji krajem septembra uvedu sankcije za finansiranje elektroenergetskih projekata, javlja Federalna.ba.

Sekretarijat Energetske zajednice predložio je Vijeću ministara Evropske unije da suspenduju svu finansijsku podršku organima i kompanijama u BiH za bilo koji od  energetskih projekata koji su trebali biti realizovani na području BiH i to na period od najmanje godinu dana.

Ovo je lista Projekata od Interesa Energetske zajednice koju je sačinilo Ministarsko vijeće:

  • Kombinovana Toplana i Elektrana KTG Zenica,
  • Hidroelektrana Dabar,
  • Hidroelektrana Dubrovnik (Faza 2),
  • Hidroelektrana na gornjem i srednjem toku Drine,
  • 400 kV električni nadzemni vod (strujni dalekovod) Banja Luka Lika (HR),
  • 400 kV električni nadzemni vod (strujni dalekovod) Pljevlja (ME) Višegrad,
  • Interkonektor gasovoda Slobodnica Bosanski Brod  Zenica,
  • Interkonektor gasovoda Ploče Mostar  Sarajevo/Zagvozd Posušje/Travnik,
  • Interkonektor gasovoda Lička Jesenica Tržac  Bosanska Krupa.

Novac od Energetske zajednice Evropske unije za ove projekte nećemo dobiti. Nismo ispunili sljedeće zahtijeve: “Evropska unija je, u skladu sa članom 6 Ugovora, pozvana da poduzme adekvatne mjere za suspenziju finansijske pomoći date Bosni i Hercegovini u sektorima obuhvaćenim Ugovorom o Energetskoj zajednici.”

Djelujući entitetski, a ne državno ponovo ćemo biti kažnjeni. Nemamo zakon o gasu na nivou države. Republike Srpska je to pokušala riješiti enitetskim Zakonom, ali to ne prihvata Evropska unija.

“BiH nije uspjela da ispoštuje zakon Zajednice za energetiku za sektor gasa, posebno kada se radi o razdvajanju, pristupu za treću stranu, tarifikaciji i formiranju regulatornih organa još od 2006. godine, kada je Sporazum stupio na snagu. Zapravo, ovo je najistrajniji prijestup koji se može zamisliti”.

U Izvještaju Energetske zajednice stoji da su nas upozoravali u više navrata sa različitih nivoa, Ministarskog vijeća, Stalne grupe na visokom nivou, ali bez rezultata. Posljednji put 30. maja ove godine bili smo upozoreni da BiH ne ispravlja svoj pristup, niti se obavezuje na jasan i kredibilan put. Naredni sastanak Ministarskog vijeća je u Ukrajini 23. septembra, a prijedlog sankcija je već uvršten na dnevni red.

Jasno je, Unija neće kršiti svoja pravila, ali našim političarima vjerovatno će biti zanimljivije debate, jer pred njima će biti još samo 20 dana predizborne
kampanje.  Kažnjeni smo po ko zna koji put, greške ne priznajemo, ali ovaj put ispaštati će eneregtski sektor, možda i grana privrede koja je do sada bila jedina svijatla tačka bh. budućnosti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply