Farma Spreča dobila dozvolu za izgradnju prve elektrane na biogas

Farma Spreča dobila dozvolu za izgradnju prve elektrane na biogas

Farma Spreča, u vlasništvu mljekare Milkos, dobila je energetsku dozvolu od Ministarstva energetike i rudarstva FBiH za izgradnju elektrane na biogas i to je prva elektrana i prva izdata dozvola za postrojenje koje kao primarni izvor energije koristi biogas, piše agencija Patria. Biogas će se proizvoditi od otpada sa farme, prenio je Biznisinfo.

– Ovom dozvolom omogućen je nastavak projekta, upis projekta u Registar projekata OIE i EK u fazi izgradnje i pripreme za potpisivanje predugovora o otkupu električne energije sa Operatorom za OIE i EK, a za što je preduslov i usvajanje dinamičkih kvota. Obratili smo se nadležnim institucijama sa Inicijativom za izmjenu akcionog plana Federacije BiH za korištenje obnovljivih izvora energije (APOEF), da se predvide dinamičke kvote i podsticanje proizvodnje energije iz biogasa kao primarnog OIE – navode iz kompanije.

Očekuje se da će za narednu godinu biti predviđene dinamičke kvote i podsticanje proizvodnje energije iz biogasa, potpisivanje predugovora o otkupu električne energije i početak izgradnje elektrane.

Cijeli projekat osmislio je i vodi razvojni tim sačinjen od mladih stručnjaka arhitekata, inženjera mašinstva i elektrotehnike, građevinarstva i ekonomista.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu