Fiat optužen za manipulaciju emisijama

Fiat optužen za manipulaciju emisijama

Američka agencija za zaštitu okoliša optužila je kompaniju Fiat Chrysler Automobiles za korištenje softvera koji je omogućio prekomjerne emisije štetnih gasova u 104.000 dizel-kamioneta i SUV-ova prodanih u Sjedinjenim Američkim Državama od 2014. godine,

EPA i Kalifornijska uprava za zračne resurse priopćili su da je Fiatov neprijavljeni softver za kontrolu emisije štetnih plinova omogućio vozilima prekomjerno zagađenje zraka, čime je prekršen Zakon o čistom zraku SAD-a.

Iz FCA-a poručuju da su razočarani ovakvim tvrdnjama, kao i da Fiatova dizel-vozila ispunjavaju sve regulatorne zahtjeve.

“Neotkrivanje softvera koji utječe na emisiju plinova kod motora vozila je ozbiljno kršenje zakona, koje može rezultirati ozbiljnim zagađenjem zraka koji udišemo”, izjavila je Cynthia Giles iz EPA-e.

Po objavljivanju najnovije vijesti, dionice FCA-a na Milanskoj burzi izgubile su više od deset posto vrijednosti za samo 20 minuta, dok su na Wall Streetu pale za 12,9 posto.

Ako se potvrdi da je prekršio američki Zakon o čistom zraku, FCA bi se mogao suočiti s kaznom od 37.500 dolara po vozilu.

Najnovije tvrdnje dolaze nakon što je njemački Volkswagen priznao da je manipulirao emisijama ispušnih plinova i pristao platiti kaznu od 4,3 milijarde dolara.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply