Finska 2029. izbacuje ugalj iz proizvodnje energije

Finska 2029. izbacuje ugalj iz proizvodnje energije

Ministar zaštite okoliša Finske Kimo Tilikainen je najavio da će njegova zemlja 2029. zabraniti upotrebu uglja za proizvodnju energije. Finska vlada, također, razmatra opcije subvencija za energetske firme koje i prije ovog roka prestanu koristiti ovo fosilno gorivo.

Tilikainen je potvrdio kako finska vlada radi na planovima za period do 2030. koji sadrži zabranu uglja kao energenta od 2029. U sklopu nacionalnog energetskog plana za naredno desetljeće, Helsinki će 2020. predložiti novu legislativu.

Ministar je veliki zagovornik napuštanja uglja i u januaru je čak nagovijestio da bi Finska mogla zabraniti fosilno gorivo već 2025. Međutim, rezultati nekih studija ukazali su na drugu opciju, odnosno na zabranu od 2029.

U saopštenju za javnost ministar zaštite okoliša, ipak, insistira da “emisija stakleničkih plinova mora biti smanjena mnogo brže nego što je prvobitno planirano kako bi se ublažile klimatske promjene”.

Finska zaostaje za nordijskim zemljama u tranziciji na čistu energiju jer i dalje 10% energije dobiva iz uglja.

Ugalj se zbog zagađenja zraka povezuje sa opasnostima po ljudsko zdravlje. Ovaj energent je jedan od najvećih emitera stakleničkih plinova. Gledano sa geopolitičke strane, napuštanje ugljena će pomoći Finskoj i EU, u smanjenju ovisnosti od ruskog uvoza budući da 66% uglja koji Finska troši dolazi iz Rusije.

Industrija energije nije zadovoljna. Direktor Finske energije Juka Leskele je upozorio da će “ubrzavanje izbacivanja uglja biti skupo za vladu i neučinkovito kao mjera borbe protiv klimatskih promjena”.

Leskele tvrdi da je “odlučna politika EU” u domeni trgovine štetnim emisijama najbolje oruđe za borbu protiv klimatskih promjena i da je “kažnjavanje” finskih elektrana potez u pogrešnom pravcu.

U sklopu nastojanja da smiri lidere industrije energije, vlada je najavila usvajanje paketa subvencija u vrijednosti od oko 90 milions eura koji će biti upotrebljen za nagrađivanje kompanija koje će napustiti ugalj do 2025. godine.

Ideja je da se potaknu investicije u obnovljivu energiju i bolje iskoristi mreža daljinskog grijanja koja ima potencijal većeg korištenja hidroenergije, solarne i energije vjetra u sektoru grijanja.

S obzirom na to da se u narednim godinama očekuje rast potrošnje energije, Finska mora zamijeniti ugalj u energetskom miksu nečim drugim. Kako trenutno izgleda, taj manjak će popuniti nuklearna energija.

U narednom desetljeću u rad će biti puštena dva nova reaktora, dok u ovom trenutku nuklearna energija pokriva 30% finskih potreba za energijom.

Svjetska nuklearna asocijacija (WNA) procenjuje da bi nuklearni kapacitet mogao dostići 60% do 2025. budući da su finski reaktori među najučinkovitijima na svijetu.

Međutim, taj rok će biti pomaknut. Naime, Helsinki je krajem 2017. priznao da gradnja novog reaktora na zapadu Finske opet kasni i neće početi s radom prije maja 2019.

Kada bude radio punim kapacitetom, novi reaktor će biti najveći u Finskoj i osigurati će oko 10% potreba za energijom te zemlje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu