Finski startup proizvodi ‘hranu od zraka’

Finski startup proizvodi ‘hranu od zraka’

Osnovan 2017. godine, Solar Foods je inovativni finski prehrambeni tehnološki startup za proizvodnju hrane

Njihovo revolucionarno biotehničko rješenje, zvano Solein, omogućuje prirodnu proizvodnju proteina bilo gdje u bilo kojim uslovima te štedi prirodne resurse.

Solar Foods proizvodi hranu koja se uglavnom proizvodi iz vode, struje i zraka dok električnu energiju koriste za vađenje vodika iz vode. Proces se potom nastavlja dodavanjem ugljičnog dioksida i hranjivih tvari poput kalija, natrija i fosfora te mikroba dobivenih iz tla.

Ovim procesom nastaju stanice koje sadrže 50 posto proteina, pet do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljikohidrata. Krajnji proizvod izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna.

Ovaj startup, koji su osnovali Juha-Pekka Pitkänen i Pasi Vainikka, se udružio s Europskom svemirskom agencijom. Zajedno žele razviti sistem za proizvodnju proteina koje bi koristili astronauti prilikom letova i boravka na Marsu.

Najbolje od svega je to što je ovaj jedinstveni jednostanični protein, proizveden iz vode, ugljičnog dioksida i električne energije, ekološki proizvod nastao potpuno prirodnim procesom fermentacije, nalik proizvodnji kvasaca ili bakterija mliječne kiseline.

‘Konvencionalna proizvodnja hrane troši enormne resurse vode’, kažu u kompaniji. ‘Da bi se proizveo kilogram proteina, Solein je daleko prihvatljivija solucija od bilo koje životinje ili biljke.’

To pokazuju i istraživanja, razina emisije stakleničkih plinova po kilogramu proteina koje proizvede Solar Foods više je nego 100 puta niža nego kod proteina dobivenog iz govedine.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu