Firma Energy 3 dobila koncesiju za izgradnju vjetroelektrane Pločno u Mostaru

Firma Energy 3 dobila koncesiju za izgradnju vjetroelektrane Pločno u Mostaru

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i preduzeće Energy 3 iz Mostara zaključili su ugovor o koncesiji za zemljište za izgradnju vjetroelektrane Pločno u Mostaru, izvještava Indikator.ba.

Ovim ugovorom Vlada HNK dodjeljuje firmi Energy 3 koncesiju na 30 godina za zemljište u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroelektrane Pločno, kojim je obuhvaćen dio kompletnog projekta vjetroelektrane Pločno, koju čine 16 vjetroagregata, ukupno instalirane snage od oko 48 MW.

Energy 3 će, prema ugovoru, koristiti osam lokacija za izgradnju 8 vjetroagregata, koje se nalaze unutar područja Pločno.

– Ugovor nije dovoljan da bi koncesionar mogao pristupiti izgradnji i pokretanju vjetroagregata na lokalitetu Pločno, te će radi realizacije projekta pribaviti odgovarajuće dozvole i odobrenja od nadležnih organa – navode iz Vlade HNK.

Krajnji rok za izgradnju svih vjetroelektrana i dobijanje upotrebnih dozvola je tri godine.

Firma Energy 3 dužna je platiti u ratama jednokratnu koncesionu naknadu u ukupnom iznosu od 138.431 KM, dok će tekuća (godišnja) koncesiona naknada za korištenje energetskog postrojenja biti 2,5% od bruto prihoda ostvarenog po osnovu ukupno proizvedene električne energije iz 8 vjetroagregata.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu