Firma Grizelj predlaže da otpad nakon poplava bude iskorišten kao energent

Firma Grizelj predlaže da otpad nakon poplava bude iskorišten kao energent

Firma “Grizelj” uputila je dopis federalnom premjeru i resornim ministrima predlažući da otpad, nastao usljed poplava, bude iskorišten kao energent. Kao domaći proizvođači opreme za tretman otpada, iz “Grizelja” predlažu tematski sastanak pod pokroviteljstvom Vlade FBiH, uz obavezno učešće Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  Ministarstvo okoliša i turizma i Federalne uprave civilne zaštite.

Firma “Grizelj” uputila je dopis federalnom premjeru i resornim ministrima predlažući da otpad, nastao usljed poplava, bude iskorišten kao energent.

Kao domaći proizvođači opreme za tretman otpada, iz “Grizelja” predlažu tematski sastanak pod pokroviteljstvom Vlade FBiH, uz obavezno učešće Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  Ministarstvo okoliša i turizma i Federalne uprave civilne zaštite.

-Kako nas je poplava zatekla nespremne i nanijela nemjerljive štete, ogromne štete su nanesene između ostalog i na građevinskim objektima i gazdinstvima. Uništeni su namještaj, prozori, vrata, drvene ograde, drveće, voćnjaci, štale, kolibe, odjeća, obuća itd. Sve to može se koristiti kao energent u obliku briketa ili peleta, uz ekološki prihvatljiv proces obrade otpada.

Firma ‘Grizelj’ sa Klasterom proizvođača eko komunalne opreme nudi ekološki, ekonomski, energetski efektna rješenja za prihvat, obradu otpada nastalog usljed poplava, a sve sukladno Zakonu o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije – navedeno je u dopisu.

Federacija BiH, kao ni Republika Srpska i Distrikt Brčko nemaju postrojenje za neškodljivo, humano, ekološki prihvatljivo, higijenski ispravno, ekonomski opravdano zbrinjavanje i iskorištavanje otpada nastalog usljed poplava, naveo je čelnik ovog preduzeća Tomislav Grizelj.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply