Firma Pero gradi prvu solarnu elektranu u Zenici

Firma Pero gradi prvu solarnu elektranu u Zenici

Firma Pero iz Zenice gradi na krovu poslovnog objekta Centar za gradnju i uređenje doma Bojin vir u Zenici fotonaponsku solarnu elektranu SE Pero 1 snage 119 kWp. Planirana godišnja proizvodnja je 139.000 kWh, a vrijednost investicije 250.000 KM, saopćeno je na zvaničnom sajtu firme.

Završetak radova i puštanje u rad očekuje se u decembru mjesecu 2016. godine.

U ovakvim elektranama se prikupljena sunčeva energija putem solarnih panela na ekološki prihvatljiv način pretvara u električnu energiju. Sva proizvedena energija će se slati u u elektro-energetsku mrežu Elektroprivrede BiH i prodavati po zagarantovanim poticajnim cijenama (od 2018. godine) kroz narednih 12 godina. Osim što se radi o ekološki prihvatljivom načinu proizvodnje električne energije ovakvi projekti su i iznimno profitabilni.

Ovo će biti i prilika da učenici, studenti, pa i zainteresirani građani Zenice vide kako izgleda i kako funkcionira solarna elektrana u stvarnosti, navode u firmi Pero.

Osim toga, firma će u svojim Centrima za gradnju i uređenje doma prodavati i velike, ali i male kućne solarne sustave kako za proizvodnju električne energije tako i za proizvodnju tople vode. Pošto se radi o relativno novoj tehnologiji, bit će obezbjeđena i savjetodavna pomoć kod projektiranja i gradnje pomenutih sustava. Cilj je da ovakvi projekti budu maksimalno dostupni i jednostavno izvodivi za što veći broj kupaca i investitora, poručuju iz firme Pero.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply