Firme širom BiH žele ulagati u solarne elektrane – Sedam kompanija podnijelo zahtjev za gradnju

Firme širom BiH žele ulagati u solarne elektrane – Sedam kompanija podnijelo zahtjev za gradnju

Federalno ministarstvo rudarstva, energije i industrije objavilo je na svojoj internet stranici da je sedam kompanija u FBiH podnijelo zahtjeve za gradnju sedam solarnih elektrana i jedne vjetroelektrane, piše BiznisInfo.

Zahtjeve za izdavanje dozvola za gradnju solarne elektrane podnijele su sljedeće kompanije: PI-PI d.o.o. Visoko, I-CRNI d.o.o. Cazin, Sunčana livada Jajce (dvije elektrane), Izazov d.o.o. Kalesija i Zamcomerc d.o.o. Fojnica.

Firma SOR Fotonaponska elektrana-Nević Polje 1 Novi Travnik podnijela za zahtjev za produženje dozvole za gradnju solarne fotonaponske elektrane.

Osim toga, firma Zgiwind Proslap, Prozor-Rama, podnijela je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane.

Ministarstvo je pregledalo sve ove zahtjeve i zaključilo da su oni potpuni, a više informacija o podnesenim zahtjevima zainteresovana lica mogu dobiti u prostorijama Ministarstva. Više informacija može se pronaći OVDJE

Inače, gradnja solarnih elektrana postaje trend u BiH. Ovi projekti su ekološki prihvatljivi i veoma isplativi. Firmama se omogućava da, na primjer, na krovu svog poslovnog objekta proizvode energiju i da dobro zarade.

Podsjetimo da je firma Pero Zenica izgradila prvu solarnu elektranu u Zenici na krovu svoje poslovne zgrade na Bojinom Viru, koja je nedano dobila stalni priključak na elektroenergetsku mrežu.

Riječ je o proizvodnom objektu instalirane snage 119 kW. Planirana godišnja proizvodnja je 139.000 kWh, a vrijednost investicije 250.000 KM.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu