FMERI objavio popis novih potencijalnih OIE projekata koji su predali zahtjev za energetskom dozvolom

FMERI objavio popis novih potencijalnih OIE projekata koji su predali zahtjev za energetskom dozvolom

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Bosne i Hercegovine je na svojim stranicama po prvi puta ove godine objavilo popis projekata koji su zatražili izdavanje energetske dozvole s ciljem prikupljanja komentara i primjedbi na iste. U ovom slučaju se primjedbe i komentari na zahtjev za izdavanje energetske dozvole podnose do 02.02.2015. godine do 13 sati. Više informacija

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Bosne i Hercegovine je na svojim stranicama po prvi puta ove godine objavilo popis projekata koji su zatražili izdavanje energetske dozvole s ciljem prikupljanja komentara i primjedbi na iste.

U ovom slučaju se primjedbe i komentari na zahtjev za izdavanje energetske dozvole podnose do 02.02.2015. godine do 13 sati. Više informacija o samom postupku komentara i primjedbi možete naći ovdje.

I ovaj puta je zatraženo 11 energetskih dozvola s time da se uglavnom radi o projektima solarnih fotonaponskih sustava pri čemu se uglavnom radi o malim sustavim snage do 30 kW uz par njih snage od 100 do 150 kW. Osim solarnih sustava zahtjev su predale i dvije male hidroelektrane snage
2.975 kW i 980 kW. Cijeli popis zatraženih projekata može se pronaći u nastavku.

 1. Privredno društvo “žGRID BH” d.o.o. Sarajevo podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju mini hidro elektrane “žPoljanice 1” instalisane snage 2.795,00 kW i predviđene godišnje proizvodnje 13.142 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 2. Privredno društvo PTP “žÅ OLA” d.o.o. Tomislavgrad podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žÅ OLA 1” instalisane snage 22,56 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 25,7 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 3. Privredno društvo KALIM profil d.o.o. Tešanj podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žKALIM K23-1” instalisane snage 22 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 34,4 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 4. Privredno društvo “žKALIM” d.o.o. Tešanj podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žKALIM K23-2” instalisane snage 22 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 24,4 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 5. Proizvodnja električne energije “žORKAN1” Živinice vl. Arslanović Ramiz, podnio je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žORKAN 1” instalisane snage 15 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 18,11 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 6. Proizvodnja električne energije “žELCOM” vl. Izet Jagodić, Ðurđevik podnio je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žELCOM” instalisane snage 20 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 24,50 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 7. Privredno društvo “žECO ENERGY” d.o.o. Gračanica podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žECO ENERGY 1” instalisane snage 149,76 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 187,058 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio
  potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 8. Privredno društvo “žEKO-ENERGY” d.o.o. Tešanj podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju mini hidroelektrane “žVAREÅ ” instalisane snage 980 kW i predviđene godišnje proizvodnje 4.007,2 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 9. Privredno društvo “žCOMP-IT” d.o.o. Sarajevo podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žZAÆIRAGIÆ 1” instalisane snage 12,5 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 15,27 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 10. Privredno društvo “žDOOR-DESIGN” d.o.o. Sarajevo podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žDOOR-TRIJEBANJ” instalisane snage 110 kWp i predviđene godišnje proizvodnje 162,99 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.
 11. Privredno društvo “žDSM-TRADE” d.o.o. Kakanj podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane “žSE ÈATIÆI” instalisane snage 133,875 kW i predviđene godišnje proizvodnje 147,42 MWh.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply