Fond za zaštitu okoliša FBiH prvi u regionu pokrenuo Revolving fond

Fond za zaštitu okoliša FBiH prvi u regionu pokrenuo Revolving fond

Fond za zaštitu okoliša FBiH dobio je u Berlinu priznanje nakon što je prvi u regionu pokrenuo Revolving fond za finansiranje projekata energijske efikasnosti.

Fond za zaštitu okoliša FBiH, na čelu sa direktorom Fuadom Čibukčićem, dobio je od relevantnih stručnjaka u Berlinu priznanje jer je prvi u regionu pokrenuo Revolving fond za finansiranje projekata energijske efikasnosti.

Čibukčić, naime, predvodi delegaciju Fonda na skupu „Green Energy Summer School“, u organizaciji UNDP-a, koji je dosad u saradnji s bh. institucijama dao značajan doprinos unaprijeđenju energijske efikasnosti i zaštite okoliša.

Skup, koji traje od 5. do 9. septembra, okupit će relevantne stručnjake i predavače iz ove oblasti, vrhunski važne u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji. Stoga berlinsko priznanje za pokretanje Revolving fonda ima posebnu težinu, a ubuduće će se druge zemlje iz regiona, po ovom pitanju, ugledati upravo na djelovanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

– Trudili su smo se dati novi proizvod koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da će se 31 posto od ukupnih obaveza na putu pristupanja EU odnositi na energijsku efikasnost i zaštitu okoliša, izuzetno je značajno što je napravljen ovakav iskorak. Uz to, Revolving fond je podsticaj industriji, ali i privatnom kapitalu da uđu u ove projekte – kazao je direktor Čibukčić.

Inače, Javni konkurs za dodjelu sredstava po osnovu Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti još je otvoren. Sredstva se, između ostalog, dodjeljuju s grace periodom maksimalno do 12 mjeseci, fiksnom kamatnom stopom od 2% godišnje, a rok zajma je do 7 godina uključujući grace period (više o uvjetima na web-stranici Fonda za zaštitu okoliša FBiH).

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply