Francuska do 2023. godine zatvara sve termoelektrane

Francuska do 2023. godine zatvara sve termoelektrane

Francuski predsjednik Francois Hollande objavio je na ovogodišnjem UN-ovom sastanku o klimatskim promjenama u Marakešu da će njegova država do 2023. godine ugasiti sve preostale termoelektrane na svojoj teritoriji.

Hollande je iskoristio priliku da pohvali trenutnog američkog predsjednika Baracka Obamu, ali i da napadne budućeg šefa SAD-a Donalda Trumpa.

“Uloga koju je Obama ispunio ključna je za postizanje Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama”, rekao je Hollande dodavši da će nejgova zemlja za najviše sedam godina biti država bez termoelektrana koje za kreiranje električne energije koriste ugalj.

Hollande je aludirao na Trumpa koji je obećao da će Sjedinjene Američke Države istupiti iz Pariskog sporazuma te da će američku potrebu za energijom zadovoljiti kopanjem uglja, sirovine čiju su upotrebu potpisnice Sporazuma pristale znatno smanjiti.

Čak 75 posto svoje električne energije Francuska dobija iz nuklearnih elektrana, a značajan dio energije prodaje, što joj donosi zaradu od blizu tri milijarde eura godišnje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply