Francuska izdala svoju prvu zelenu obveznicu

Francuska izdala svoju prvu zelenu obveznicu

Francuska izdanjem zelene obveznice pribavila rekordnih sedam milijardi eura

Francuska je izdala svoju prvu ‘zelenu’ obveznicu, prikupivši rekordnih sedam milijardi eura za potrebe financiranja projekata u području obnovljivih izvora energije. Obveznica je izdana u utorak, 24. januara, a rok trajanja je 22 godine, dok će prikupljeni novac biti usmjeren u financiranje projekata kojima će se zakočiti promjena klime na Zemlji.

Kako prenosi Reuters, kuponska kamata na obveznicu iznosi 1,75% i usporediva je s onom standardnih dužničkih papira s odgovarajućim rokom dospijeća. Izdanje je bilo rezervirano za institucionalne ulagače poput banaka i mirovinskih fondova a ukupna je potražnja bila veća od 23 milijarde eura. Kako je izjavio ministar financija Michel Sapin, ovo izdanje obveznice pokazuje da Francuska može financirati potrošnju na ‘zelene’ projekte po istoj cijeni po kojoj izdaje i tradicionalne obveznice, prenosi SEEbiz.

Podsjetimo, inicijativu je u travnju 2016. godine najavio predsjednik Francois Hollande, glavni zagovornik vodeće uloge Francuske u energetskoj tranziciji. Poljska je prva izašla na tržište ‘zelenih’ obveznica, izdavši u decembru prošle godine obveznicu skromnijeg iznosa, od 750 miliona eura. Takve su obveznice ranije izdavale isključivo kompanije i financijske institucije poput Svjetske banke, prenosi agencija AFP. Izvršni direktor francuske državne agencije za upravljanje javnim dugom (Agence France Tresor, AFT) Anthony Requin naglašava da s obzirom na iznos i rok trajanja tek francuska obveznica predstavlja stvarni izlazak država na tržište ‘zelenih’ obveznica. “Francuska je prva država koja je izdala referentnu državnu ‘zelenu’ obveznicu i time je potvrdila svoju ulogu pokretačke snage u procesu realizacije ciljeva Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine”, navodi AFP.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply