Fraunhofer testira tehnologiju spremanja energije u jezeru

Fraunhofer testira tehnologiju spremanja energije u jezeru

Istraživači Fraunhofer IWES postavljaju šuplje sfere u jezero Constance kako bi provjerili mogućnost ove tehnologije da sprema električnu energiju iz priobalnih vjetroelektrana.

Projekt se zove StEnSEA (spremanje energije u moru) – a financirali su ga Njemačka Ministarstva za istraživanje i ekonomiju. Krajem ove godine će istraživači početi četverosedmična testiranja korištenjem sfera promjera tri metra. Ukoliko projekt uspije, betonske sfere će imati promjer 30 metara te bi svaka mogla spremiti 20 MWh električne energije, što je otprilike 4 sata punog rada priobalnog vjetroagregata.

Cilj projekta je spremanje električne energije pri čemu bi gornji rezervoar činila voda okolo sfera koja je pod velikim tlakom, dok su same sfere niži rezervoar. Prema studiji izvodljivosti ovakve sfere mogu biti korisne do dubina od 700 metara te bi mogle biti korisne i za plutajuće vjetroelektrane.

Jedan sličan projekt je već napravio Kanadski startup Hydrostor koji je postavio šest balona na dubini od 50 metara. Jedina razlika kod njih je da se baloni promjera 10 metara pune sa zrakom.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply