Gas u BiH najskuplji na Balkanu

Gas u BiH najskuplji na Balkanu

Najavljeno poskupljenje gasa u zemljama zapadnog Balkana bilo je povod da agencija Anadolija istraži trenutne cijene ovog energenta u zemljama regije, ali i ostatku Evrope. Prema podacima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT), stanovnici BiH plaćaju skuplji gas nego žitelji drugih zemalja regije. Trenutna cijena prirodnog gasa za domaćinstva u BiH je 0.52 eura po kubnom metru. Cijena gasa

Najavljeno poskupljenje gasa u zemljama zapadnog Balkana bilo je povod da agencija Anadolija istraži trenutne cijene ovog energenta u zemljama regije, ali i ostatku Evrope.

Prema podacima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT), stanovnici BiH plaćaju skuplji gas nego žitelji drugih zemalja regije. Trenutna cijena prirodnog gasa za domaćinstva u BiH je 0.52 eura po kubnom metru. Cijena gasa u BiH u novembru 2011. godine, prema Eurostatu iznosila je 0.54 eura za kWs. 

U isto vrijeme, cijena prirodnog gasa u Hrvatskoj je za 17 eurocenti niža nego u BiH i iznosi 0.37 eura po m3. Prema podacima iz prošlog mjeseca, cijena prirodnog gasa u Makedoniji iznosila je 0.49 eura, dok je prema dostupnim podacima tenutna cijena prirodnog gasa u Srbiji između 0.30 i 0.39 eura po m3 i za 20 do 30 posto je niža nego u BiH.

Prema podacima Eurostata za novembar 2011. godine, prirodni gas je najjeftiniji u Turskoj i Rumuniji, gdje po Kws košta 0.29 odnosno 0.28 eurocenti. Plin u Bugarskoj košta 0.47 eura, u Sloveniji 0.79 eura, dok je prosječna cijena prirodnog gasa u Evropskoj uniji 0.64 eura.

Od ostalih evropskih zemalja, cijena prirodnog gasa, prema podacima Eurostata, u Belgiji iznosi 0.73 eura, Njemačkoj 0.64, Å paniji 0.54, Francuskoj 0.65, Luksemburgu 0.58, Austriji 0.72 i Velikoj Britaniji 0.52 eura. Prema istom izvoru, najskuplji prirodni plin plaćaju građani u Å vedskoj 1.17 eura, Danskoj 1.09 i Italiji 0.88 eura za kWh.

U poređenju sa BiH, prirodni gas je prema Eurostatu jefitniji je u Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj i Turskoj, dok je cijena gasa u Å paniji i Litvaniji ista kao u BiH.

Prema dostupnim podacima iz maja 2012. godine, cijena gasa u SAD je porasla u proteklih nekoliko mjeseci, tako da kubni metar umjesto 1.9 dolara sada vrijedi 2.28 dolara.

Također, dok se u većini ostalih država u svijetu smanjuje cijena prirodnog gasa u toku ljetnjih mjeseci, u BiH je cijena gasa ostaje na istom nivou. Prema podacima kompanije Gazprom, cijena gasa za juli mjesec je niža za 9.39 posto u odnosu na cijenu gasa za prethodne mjesece ove godine.

Sa tvrtkom Gazprom, Rusija je najveći svjetski dobavljač prirodnog gasa. Ukupne svjetske rezerve (u miljardama kubnih metara) plina procjenjuju se na 175.000. Osim Rusije, ostali veliki dobavljači su Iran sa 26,370, Qatar sa 25,790, Saudijska Arabija sa 6.568, te Ujedinjeni Arapski Emirati sa 5,823 milijardi kubnih metara plina.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu