Geotermalna energija: Srbija ima iznimno velik potencijal

Geotermalna energija: Srbija ima iznimno velik potencijal

Ukupna količina toplotne energije koja se, akumulirana, nalazi u 60 nalazišta geotermalnih izvora u Srbiji na dubini do tri kilometra dva puta je veća od ekvivalentne toplotne energije koja bi se mogla dobiti sagorijevanjem svih zaliha ugljika kojima Srbija raspolaže, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u utorak.

Srbija, prema tome, ima velik potencijal u korištenju geotermalne energije, ali je njezino trenutno korištenje simbolično jer se najviše koristi u zdravstvene i sportsko-rekreativne svrhe.

Za razliku od Mađarske, koja se danas fokusira na eksploataciju za proizvodnju električne energije, u Srbiji zbog visokog troška korištenja geotermalnih bušotina na godišnjem nivou mnogi odustaju od takvih projekata.

Kako bi razvili svijest o ovom problemu i o značaju i koristima koji bi upotreba geotermalne energije imala na državu bogatu ovim izvorima EU Build, Build Energy Team-BET i Privredna komora Beograda, pod institucionalnim pokroviteljstvom Sekretarijata za energetiku Grada Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organiziraju konferenciju “Geotermalna energija u našem dvorištu” koja će se 14. jula u 11 sati održati u Privrednoj komori Beograda, u Ulici kneza Miloša 12.

Konferencija se organizira s ciljem ukazivanja na geotermalni potencijal i prednosti korištenja geotermalne energije u Srbiji, istakne značaj korištenja geotermalne energije kao stabilnog i ekonomski isplativog obnovljivog izvora energije, kako u domaćinstvima, tako i u privrednim i društvenim organizacijama, predstavi primjere dobre prakse korištenja geotermalne energije u Srbiji i prikaže zakonske okvire za korištenje geotermalne energije, kao i najpovoljnijih načina financiranja eksploatacije ovog obnovljivog izvora energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply