Globalna potrošnja primarne energije

Globalna potrošnja primarne energije

Globalna potrošnja primarne energije je porasla za 30% u posljednjih deset godina. Skoro sav rast je došao iz zemalja u razvoju. U četiri od posljednjih pet godina potražnja za energijom je u OECD-u pala, unatoč rastu BDP-a u tri od tih pet godina. Prošla godina nije bila iznimka, prema BP-ovim “Statističkom pregledu” za 2013. godinu energetska

Globalna potrošnja primarne energije je porasla za 30% u posljednjih deset godina. Skoro sav rast je došao iz zemalja u razvoju. U četiri od posljednjih pet godina potražnja za energijom je u OECD-u pala, unatoč rastu BDP-a u tri od tih pet godina.

Prošla godina nije bila iznimka, prema BP-ovim “Statističkom pregledu” za 2013. godinu energetska potrošnja pala je za 1,2% unato荠porastu ekonomije u OECD-u za 1,4%. Veza između privredog rasta i potražnje za energijom je i dalje primjetna u zemljama u razvoju, međutim potrošnja nafte u zemljama OECD-a je dostigla vrhunac 2005. godine. Demografija i efikasnost vozila su uzrok za strukturni pad potrošnje. Iako BP procjenjuje da je prerano za zaključke, moguće je da su bogate zemlje dostigle vrhunac u potrošnji energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply