Globalne investicije u energetiku pale za 200 mlrd USD

Globalne investicije u energetiku pale za 200 mlrd USD

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je juče da su globalne investicije u sektoru energetike potonule u 2015. godini zbog ultra niskih cijena nafte, ali da je zabilježeno i okretanje ka potrošnji čistije energije.

Ulaganja u globalne energetske projekte su pala prošle godine za 8% zbog smanjenja rashoda za projekte istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, iako su istovremeno porasla izdvajanja za projekate obnovljive energije, električne mreže i energetsku efikasnost, navodi se u izvještaju IEA.

Ukupna ulaganja su prošle godine iznosila 1.800 mlrd USD u poređenju sa 2.000 mlrd USD 2014. godine, navodi se u detaljnoj analizi energetskog sektora.

IEA dodaje, međutim, da je evidentno jasno okretanje od fosilnih goriva i prema čistijim obnovljivim izvorima energije.

Ulaganja u obnovljivu energiju od 313 mlrd USD, činila su gotovo petinu ukupnih investicija u sektoru energetike u prošloj godini, navodi se u izvještaju.

Kina je bila najveći svjetski investitor u sektoru energetike prošle godine, sa ulaganjem vrijednim 315 mlrd USD, što se duguje naporima Pekinga da izgradi elektro-energetski sistem sa malim udjelom emisije ugljenika i sprovede politiku energetske efikasnosti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply